... przepis Wkn z "Wielkiego żarcia" troszkę zmieniony. Jadłam wiele grzybowych różnie robionych, ale ta jest przepyszna, aromatyczna .. heh przypomniał mi się las jesienią :):)
0,5 niedużego selera
1 pietruszka
2 marchewki
5 średnich ziemniaków
biała część średniej wielkości pora
25 dag świeżych mieszanych grzybów ( ja dałam 3 garście suszonych namoczonych w wodzie)
1 duża cebula
150 ml śmietany 18%
2,5 litra wody
olej
sól, pieprz
kostka
warzywa obrać i umyć. Do garnka z posoloną wodę włożyć selera i marchew pokrojone w kostkę, a pietruszkę w całości i pora. Gotować ok. 20 minut. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać namoczone i pokrojone w półplasterki grzyby i usmażyć razem.Do garnka z gotującymi się warzywami dodać obrane i pokrojone w cząstkę ziemniaki,oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki zaczną się robić miękkie, przełożyć do zupy podsmażone grzyby. pogotować troszkę. Ja następnie wszystko rozdrobniłam blenderem. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami bulionu, i wlać do garnka. Ja dziś pominęłam śmietanę. Grzybową doprawić do smaku sola i pieprzem. Podałam z makaronem.
Pyszna zupa. Las jesienią to mało powiedziane :-)
OdpowiedzUsuń