...ciasto wypatrzyłam na blogu "Przepisy Ani" wyglądało pysznie, wiedziałam, że musze je zrobić... i nie pomyliłam się jest pyszne z puszystym krem o smaku ajerkoniaku... Z wierzchu powinna być jeszcze polewa ajerkoniakowa. no ale miałam trochę mniejszą tortownicę ciasto za bardzo wyrosło i polewa "nie zmieściła" się :) więc skorzystałam z okazji i 150ml ajerkoniaku wypiłam...
Składniki na spód:
3 jajka
90g cukru,
70g mąki,
20g kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki wody
rurki do ozdobienia ( ja kupowałam w Biedronce 2 paczki ale miałam mniejszą tortownicę 24cm)
krem:
7 łyżeczek żelatyny
100g miękkiego masła
100g cukru pudru
500ml ajerkoniaku
500ml śmietany 30%
ciasto: Jajka mieszamy z wodą dodajemy cukier miksujemy na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy ( 26cm) i piec 20-25 min w 200`C. Gdy ciasto wystygnie układamy dookoła rurki na przemian raz z czekoladą do góry raz na dół ;) przy samym brzegu tortownicy.
krem: 5 łyżeczek czubatych żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę do tego dolewamy powoli (tak aby się nie zważyła) 350ml ajerkoniaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy szybko śmietanę, do niej wlewamy masę z ajerkoniakiem. Wszystko mieszamy i wylewamy na przygotowany wcześniej spód ciasta w formie. Rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny i mieszamy ją z pozostałymi 150ml ajerkoniaku, wylewamy na górę ciasta i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ja zostawiłam na całą noc.
wyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńWitaj. Tort piękny i pyszny. Robiłam taki sam z przepisu mojej ,, niemieckiej'' bratowej. Nazywa się to,, Ajerkoniak Torte''
OdpowiedzUsuńWiola..:) dziekuje a ciasto rzeczywiscie pychotka ;))
OdpowiedzUsuńa w jakiej ilości rozpuścić zelatynę
OdpowiedzUsuńBea ja rozpuszczam tak w poł szklanki wody
OdpowiedzUsuńdzaiękuję izaa no to robię ciasto zobaczymy jak wyjdzie.
OdpowiedzUsuńizaa powiedz do ajerkoniaku z masłem wlać tą całą żelatynę rozpuszczoną .czy tylko 5 łyżeczek płynu
OdpowiedzUsuńDo utartego masła dodajemy powolutku ajerkoniak ale na prawde po trochu zeby sie nie zważył a potem do tego wszystkiego rozpuszczoną żelatyne
OdpowiedzUsuńUwielbiam ajerkoniak, więc muszę jak najszybciej spróbować przyrządzić takie ciasto. Na dodatek świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiasto Wygląda ciekawie , napewno spróbóję :)
OdpowiedzUsuń