środa, 27 maja 2009

młoda kapusta z mleczkiem kokosowym

...jak już pisałam zakupiłam dwie kapusty i przypadkiem trafiłam na kapustę z mleczkiem kokosowym przepisu Jacka na "GP". Akurat miałam mleczko kokosowe więc ją wypróbowałam. Zanim zrobiłam to zestawienie wydawało mi się trochę dziwne, no ale kusiło żeby wypróbować i dobrze zrobiłam bo kapusta jest bardzo dobra w smaku i również szybciutko się robi...




młoda kapusta
trochę oliwy
3 szalotki
2 ząbki czosnku
imbir w proszku ( ja dałam świeży bo taki miałam tylko)
trochę wody
mała puszka mleka kokosowego




na oliwie podsmażamy szalotki, wyciskamy czosnek, dodajemy kapustę, posypujemy imbirem dość dużo ( tak jak pisałam wyżej miałam świeży więc jak czosnek przecisnęłam przez wyciskarkę...yyy chociaż trochę ciężko szło ..ale dałam radę) dodajemy trochę wody gorącej i puszeczkę mleka kokosowego. Gotujemy na małym ogniu 20-30 minut.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe zestawienie. No i skoro mówisz, że dobre to spróbuję, bo baaardzo lubię zarówno kapustę młodą jak i mleko kokosowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie kupiłam młodą kapustę a puszka mleczka stoi w szafce, więc spróbuję ... w kuchence mikrofalowej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusiłam się i zrobiłam. Ciekawy, inny smak na pewno do powtórzenia:)

    OdpowiedzUsuń