...miałam chęć na ciacho truskawkowe, było w planie na maślance... ups tylko maślanki nie miałam a nie chciało mi się wychodzić nigdzie.. poszperałam i znalazłam ten przepis jest pycha wilgotne i ta kruszonka...
20 dag masła
16 dag cukru
4 jajka
20 dag mąki pszennej
1 torebka budyniu śmietankowego
2 łyżki śmietany ( w oryginalnym przepisie nie było)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 dag truskawek
kruszonka:
15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru pudru
masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki, całość posypać kruszonką (masło drobno pokroić, rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem). piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.
pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńhttp://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/
ja od wczoraj tez mam wielką ochote na ciasto z truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńZdjecia wygladają bajecznie ;)
a co zrobic z budyniem? bo o nim nic nie wspomnialas
OdpowiedzUsuńno racja... zaraz uzupełnię. A budyń wsypujemy wymieszany razem z mąką:)...
OdpowiedzUsuńwyszedł mi placek masakra :(
OdpowiedzUsuńciekawy przepis,wypróbuję go jutro.
OdpowiedzUsuńzrobiłam - jest pyszny! co prawda zapomniałam o soli, ale to raczej nie zmieniło smaku. do kruszonki dałam więcej margaryny niż w przepisie. polecam :)
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakował.....:):) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo pyszne, ale tylko jak jest świeżo podane bo potem nasiąka od owoców i już mi tak nie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest podobny do mojego rodzinnego na ciasto z owocami i wierzę, że jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne znika błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuń