piątek, 12 czerwca 2009

chrupiąca pizza


 ...już od dawna zabierałam się za zrobienie pizzy i wreszcie nadszedł ten czas. W kolejce czeka jeszcze pizza na grubym spodzie New York style... składniki na wielką blachę taką od piekarnika...





400g maki pszennej
220ml prawie gorącej wody
plaska łyżeczka soli
szczypta cukru
około 2 łyżki oliwy
5g suchych drożdży (prawie cala saszetka)

Do miski wsypać mąkę, sól, drożdże, cukier, wymieszać, wlać wodę i najlepiej mikserem wszystko wymieszać, do momentu, aż zacznie się robić kula, wyjąć wszystko z miski i przez kilka minut ugniatać. Ciasto w ogóle się nie klei, jest sprężyste. Miskę wewnątrz wysmarować oliwa, włożyć ciasto, przykryć ściereczka, i postawić w cieple miejsce, u mnie około 1 godziny. W tym czasie zajmujemy się tym co położymy na nasza pizze, czyli kroimy to co lubimy.


U mnie dziś było:
-mozzarella (1 kulka)
-pieczarki
-czerwona papryka
-rozmaryn
-szynka
-kukurydza
-cebula pokrojona



Sos pomidorowy:
puszka pomidorów, krojonych lub nie, zioła wg uznania: rozmaryn, tymianek, estragon, oregano, majeranek. Wszystko wrzucamy do rondelka i gotujemy, aż nabierze kremowej konsystencji, około 30 min.


Blachę lekko smarujemy oliwa, kładziemy rozciągnięte rekami ciasto (ciasta na pizze nigdy nie wałkujemy!)i rozciągamy dalej aby zakryć blachę;-). Smarujemy sosem pomidorowym, układamy to co lubimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C na około 18-20 minut.








6 komentarzy:

  1. ooo tak :) to jest to, na co mam ochotę :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowanie wygląda i ta opcjia że ciasto się nie klei zachęciła mnie maksymalnie do zrobienia pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. 5 g suchych drożdży,ile to jest normalnych drożdży.proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulo to będzie około 25g świeżych...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zdecydowanie wolę pizze z mniejszą ilością składników, ale ciasto wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mikserem nie mozna bo ciasto musi byc napowietrzone

    OdpowiedzUsuń