poniedziałek, 11 maja 2009

zupa z zielonej soczewicy

...gęsta, pożywna zupa z soczewicy to klasyczny specjał bliskiego wschodu , którego dodatki zmieniają się w zależności od regionu. Zupę można gotować z różnych gatunków soczewicy. Ja dziś zrobiłam zupę z zielonej przepis kiedyś spisałam z internetu. Koniecznie jak w przepisie trzeba posypać ŚWIEŻĄ kolendrą, wtedy smakuje najlepiej...





1 szklanka zielonej soczewicy
5 łyżek stołowych oliwy
3 drobno posiekane cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozgniecionych nasion kminku
1/4 łyżeczki kurkumy
2 i ½ szklanki wywaru z kurczaka
sól i mielony czarny pieprz
posiekana świeża kolendra do posypania



Soczewicę w garnku zalewamy zimną wodą. Gotujemy na dużym ogniu 10 minut. Rozgniatamy na „papkę" ubijakiem do ziemniaków lub blenderem.
3 łyżki stołowe oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy 2 cebule z pokrojonym w drobne plasterki czosnkiem , kminkiem i kurkumą przez 3 minuty , cały czas mieszając . Dodać soczewicę , i wywar. Doprowadzamy do wrzenia , zmniejszamy ogień , i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut , aż soczewica zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Na pozostałej oliwie podsmażamy cebulkę, aż uzyska złoty kolor. Rozlewamy zupę do miseczek, posypujemy cebulką i świeżą kolendrą. Podajemy z pieczywem...

6 komentarzy:

  1. Ojej, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko wygląda świetnie, ale i jest doskonała w smaku!
    Od wypadu do Maroka "chodzą" za mną arabskie smaki. Od razu wpadła mi w oko Twoja zupa, zrobiłam na obiad i muszę przyznać, że spośród wielu zup soczewicowych był to bardzo celny wybór. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu...miło mi to czytać że smakowała...dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem fanką tej zupy - po raz kolejny zagościła na moim stole.
    Dodaję do niej jeszcze kilka warzywek zmielonych na puree, ale zasadniczo każda wersja jes rewelacyjna! Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu...dziękuję :) mnie także ta zupa bardzooo smakuje własnie przypomniałaś mi o nie i jutro też zrobię...i dzięki za komentarz pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dosyć często dosypuję do zupy jakąś soczewicę. Tej zupki też chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń