środa, 1 lipca 2009

harissa



...już mi sie skończyła harissa którą przywiozłam z Tunezji, znalazłam przepis ponoć oryginalny od osoby mieszkającej w Maroko. Zrobiłam w wersji bardzooo ostrej... a przepis wyszperany na "Wielkim Żarciu"...






100 g papryczek chili (mogą być suszone)
8 ząbków czosnku
30 g soli
30 g kminu mielonego
30 g mielonej kolendry
150 ml oliwy z oliwek



Z papryczek odciąć ogonki i oczyści z nasionek. Jeśli używamy suszonych papryczek to po oczyszczeniu wkładamy je do na 5 minut do gorącej wody i po tym czasie osaczymy je i drobno kroimy. Czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (razem) aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowa pastę przekładamy do słoiczka i zakręcamy. Wkładamy do lodówki.Pastę ta można używać do potraw orientalnych oraz do doprawiania zup i sosów.

2 komentarze:

  1. Harissa Polska17 maja 2011 22:22

    Harissa już dostępna w Polsce, zapraszamy na naszą stronę internetową pełną pomysłów, oraz aukcje allegro, gdzie można nabyć harissę w większych ilościach udzielamy rabaty. Harissa Polska

    OdpowiedzUsuń
  2. Harissa Polska17 maja 2011 22:23

    Harissa już dostępna w Polsce, zapraszamy na naszą stronę internetową pełną pomysłów, oraz aukcje allegro, gdzie można nabyć harissę w większych ilościach udzielamy rabaty. Harissa Polska www harissa com pl

    OdpowiedzUsuń