...kiedyś często robiłam to ciasto, potem jakieś co rusz nowe przepisy a ten leżał w zeszycie zapomniany ostatnio na GP przypomniała mi o nim Edytka. Znów je zrobiłam, jest pychaaaa!!!! Składniki podane są na dużą blachę. Najlepiej smakuje tego samego dnia, więc jeśli nie jesteście łakomczuszkami radze zrobić z połowy porcji...
3 szklanki mąki
1 masło/ margaryna
1 szklanka drobnego cukru, lub cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 całe jajko
1 kg jabłek
3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
mąkę, cukier proszek mieszamy dodajemy jajka margarynę, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną częścią wylepiamy posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą blachę. Wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta wkładamy też do lodówki, lub jeśli chcemy zatrzeć na tartce to do zamrażalnika. Jak mi się nie śpieszy to wkładam do zamrażalki na około godzinę i potem na wierzchu ścieram na tarce.
Obieramy jabłka, kroimy na plasterki i wykładamy na ciasto. Można posypać cynamonem, cukrem waniliowym. Na jabłka wykładamy ugotowany gorący budyń. Na budyń ścieramy, lub wykładamy rozwałkowaną drugą cześć ciasta. Pieczemy około 40 minut w 180st....
jablka i budyn to jest to! robie z innego przepisu, ale uwielbiam tak jak i Ty!
OdpowiedzUsuńoj jak smakowicie wygląda, by się zjadło :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co zawiera jabłka a za szarlotkami to przepadam :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam :) Właśnie się studzi :) Piekne Ci wyszło :) Buźka
OdpowiedzUsuńprzepis jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie ;) te 3 szklanki mleka dodaje się przy robieniu ciasta ? ^^
OdpowiedzUsuńnie nie na tych 3 szklankach mleka gotujemy budyń który potem wykładamy na jabłka...pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre.Polecam przepis.Zastąpiłam jabłka wiśniami z kompotu.Też bardzo dobre.Czekam na świeże wiśnie.
OdpowiedzUsuńHana miło że i Tobie smakowało, a wiesz że z innymi owocami nie próbowałam hmm noo robiłam jedno ze śliwkami i budyniem ale inny przepis i również pycha..;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA czy ta smietana to ma byc taka zwykła 18% ??
OdpowiedzUsuńKasiu tak 12% bądź 18% jaka masz pod ręką...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZOBACZYMY JAK SIE UPIECZE HE HE HE
OdpowiedzUsuńrobie to na swieta czy jak postoij 2 dni to tez bedzi edobre?
OdpowiedzUsuńtak bedzie również dobre...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkiedy dodajemy żółtka,i na jak dlugo wkładamy ciasto do lodówki w blasze?
OdpowiedzUsuńMija żółtka razem z mąką i jajkiem całym (zaraz dopiszę) a do lodówki ciasto a blachą wkładamy na około pół godziny w tym czasie kroimy jabłka i gotujemy budyń...
OdpowiedzUsuńSuper ciasto... Wyszło zgodnie z przepisem SUPER
OdpowiedzUsuńte 3 szklanki mleka to na 2 budynie czy po 3 szklanki na jeden budyń
OdpowiedzUsuńSandra 3 szklanki na dwa budynie
OdpowiedzUsuńCiasto pychota, ale a polecam jabłka zetrzeć na tarce, i chwile podusić na ogniu z cynamonem, cukrem i sokiem z cytryny! wtedy jabłka w szarlotce są duzo pyszniejsze jak w najlepszej szarlotce z cukierni.
OdpowiedzUsuń