środa, 9 grudnia 2009

hekele


 ...może nie wszyscy wiedzą co to jest więc zacytuję za siostraheli z GP "... hekele to tradycyjna śląska ciapleta ze śledzia (tzw. heringciapleta). Super przepis. No mogłam bardziej posiekać, ale to następnym razem bo na pewno będzie i to nie jeden...




2 jaja na twardo
3 śledzie solone (ja dałam takie z tacki)
1 mała cebula
2 kiszone ogórki




Wszystko drobno posiekać lub przemielić (ponoć posiekane posiekane lepsze) dodać musztardę, oliwę, pieprz i wszystko razem wymieszać...

5 komentarzy:

  1. jak zwał, tek zwał - u mnie to sałatka śledziowa, pyszne to jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledzie zrobię na pewno. Wygląda zachęcająco. Zmienię tylko cebulę, dam czerwoną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami

    OdpowiedzUsuń
  4. Negro..;) dziękuję a skuszę się i skorzystam może dopisze mi wreszcie szczęście...;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. haa..hekele,nazwa dobra tylko to co podałaś to nie jest śląskie hekele..składniki oki lecz brakuje najważniejszego składnika,czyli -1 kostka masła..wszystko się sieka bardzo drobniutko i uciera/miesza/ razem z masłem..powstaje pasta śledziowa..czyli hekele..na kanapki pychotka..
    pozdrawiam..hanyska

    OdpowiedzUsuń