...może nie wszyscy wiedzą co to jest więc zacytuję za siostraheli z GP "... hekele to tradycyjna śląska ciapleta ze śledzia (tzw. heringciapleta). Super przepis. No mogłam bardziej posiekać, ale to następnym razem bo na pewno będzie i to nie jeden...
2 jaja na twardo
3 śledzie solone (ja dałam takie z tacki)
1 mała cebula
2 kiszone ogórki
Wszystko drobno posiekać lub przemielić (ponoć posiekane posiekane lepsze) dodać musztardę, oliwę, pieprz i wszystko razem wymieszać...
jak zwał, tek zwał - u mnie to sałatka śledziowa, pyszne to jest :)
OdpowiedzUsuńŚledzie zrobię na pewno. Wygląda zachęcająco. Zmienię tylko cebulę, dam czerwoną.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, myślę, że warto wysłać go wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami
OdpowiedzUsuńNegro..;) dziękuję a skuszę się i skorzystam może dopisze mi wreszcie szczęście...;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhaa..hekele,nazwa dobra tylko to co podałaś to nie jest śląskie hekele..składniki oki lecz brakuje najważniejszego składnika,czyli -1 kostka masła..wszystko się sieka bardzo drobniutko i uciera/miesza/ razem z masłem..powstaje pasta śledziowa..czyli hekele..na kanapki pychotka..
OdpowiedzUsuńpozdrawiam..hanyska