sobota, 5 grudnia 2009

babka majonezowa


...przepisów na ciasta z majonezem widziałam wiele ale jakoś tak wyszło, że nigdy nie robiłam. No i nadszedł ten pierwszy raz. Ciasto dobre jednak nie "powaliło" mnie na kolana ale na szybko do zrobienia jak najbardziej polecam. Tak czytałam że babka wychodzi wilgotna moja była jakaś sucha. Majonez najlepiej żeby nie był za ostry winiary będzie dobry ja dałam „biedronkowy" Splendido....




4 jajka
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki majonez
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli,

.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić. Następnie stale ubijając dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier się rozpuści dodać majonez i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera na minimum, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 190 st. C. przez 45 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona. W przeciwnym razie pieczenie trzeba trochę wydłużyć. Po wystudzeniu polać ulubioną polewą lub posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Jaka ta babka śliczna i puszysta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda :) Puszysta i śliczna :)

    OdpowiedzUsuń