poniedziałek, 25 stycznia 2010

kebab


 ...kebab- mięso mielone... a gyros to mięso opiekane na rożnie i skrawane z wierzchu. Wiadomo kebab najlepszy jest smak z baraniny, u mnie o nią trudno więc mój jest z wołowiny.... aha i lepszy byłby z grilla no ale z tym trzeba poczekać do wiosny...





mięso wołowe
jajko czasem daję a czasem nie
przyprawa do kebaba,
cebula
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz
patyczki do szaszłyków
kmin, kolendra



Do miski wrzucamy mięso, dodajemy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek i przyprawy prócz przyprawy do kebaba, dodałam jeszcze kolendry suszonej i kminu. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Patyczki moczymy w wodzie. Z mięsa formujemy takie podłużne jakby kiełbaski i nadziewamy na patyczki i pieczemy najlepiej na grillu, w piekarniku bądź na szybko na patelni...

7 komentarzy:

  1. Fajny kebab, z mielonego jeszcze nie robiłam... No, i włożony do lodówki na co najmniej

    OdpowiedzUsuń
  2. hiih no racja nie dopisałam...;):) Grażynko dzięki za uwagę..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kebaby, te są bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne :) Niedługo szykuje mi się imprezka, myślę, ze zrobię takie :) mniam...

    OdpowiedzUsuń
  5. ale bym sobie wjebal bo jestem w chuj glodny

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kebaba, jeszcze na patyczkach z szaszłyków nie robiłem, ale w chlebku pita przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń