duży filet z kurczaka
2 cebule posiekane blenderem
2 łyżki utartego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
łyżeczka szafranu
1 łyżeczka kurkumy
5 łyżek pasty z orzeszków ziemnych
3/4 gęstego jogurtu
2 liście laurowe
łyżeczka mielonych goździków( wrzuciłam całe)
łyżeczka kardamonu
3-4 łyżki oleju
gęstej śmietany
łyżka garam masali
pieprz, sol i chilli
w garnku rozgrzać olej, dodać liście laurowe, kardamon, masalę, cebulę, imbir i przeciśnięty czosnek; wszystko podsmażamy. Dodać pastę z orzeszków ziemnych, zamieszać i wrzucić pokrojony w kostkę filet z kurczaka, jogurt, pieprz, chilli, szafran całość posolić. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, następnie polać nieco wodą, zmniejszyć ogień i dusić, aż mięso będzie miękkie.
W oryginale była jeszcze dodana śmietana ja już na talerzu zrobiłam na wierzchu kleksa i posypałam wszystko natką pietruszki chociaż kolendra by chyba była bardziej na miejscu ale w sklepie niestety nie mieli....
Brzmi i wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńto fakt brzmi i wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada :) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/
Już sobie wpisałam do roboczych ten przepis (niestety strona źródłowa się nie otwiera... :( ), bo bardzo mi się spodobał, a nie widziałam nigdzie takiego. ;)
OdpowiedzUsuńKasiu...no właśnie widzę ze sie nie otwiera chyba zlikwidowali stronę bo przepis był z cyklu "Podróże kulinarne- Radżastan" na gazecie.
OdpowiedzUsuń