środa, 27 stycznia 2010

kesar murg

...dziś coś z kuchni indyjskiej a konkretnie z Radżastanu. Świetnie smakuje z roti... Przepis na kesar murg pochodzi z artykułu " Kulinarne podróże -  Radżastan"...

  



duży filet z kurczaka
2 cebule posiekane blenderem
2 łyżki utartego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
łyżeczka szafranu
1 łyżeczka kurkumy
5 łyżek pasty z orzeszków ziemnych
3/4 gęstego jogurtu
2 liście laurowe
łyżeczka mielonych goździków( wrzuciłam całe)
łyżeczka kardamonu
3-4 łyżki oleju
gęstej śmietany
łyżka garam masali
pieprz, sol i chilli




w garnku rozgrzać olej, dodać liście laurowe, kardamon, masalę, cebulę, imbir i przeciśnięty czosnek; wszystko podsmażamy. Dodać pastę z orzeszków ziemnych, zamieszać i wrzucić pokrojony w kostkę filet z kurczaka, jogurt, pieprz, chilli, szafran całość posolić. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, następnie polać nieco wodą, zmniejszyć ogień i dusić, aż mięso będzie miękkie.
W oryginale była jeszcze dodana śmietana ja już na talerzu zrobiłam na wierzchu kleksa i posypałam wszystko natką pietruszki chociaż kolendra by chyba była bardziej na miejscu ale w sklepie niestety nie mieli....

6 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to fakt brzmi i wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglada :) :)
    Pozdrawiam :)

    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sobie wpisałam do roboczych ten przepis (niestety strona źródłowa się nie otwiera... :( ), bo bardzo mi się spodobał, a nie widziałam nigdzie takiego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu...no właśnie widzę ze sie nie otwiera chyba zlikwidowali stronę bo przepis był z cyklu "Podróże kulinarne- Radżastan" na gazecie.

    OdpowiedzUsuń