...hit szellki na "GP" w 2006 roku jak widać zabierałam się do niej aż 4 lata...bardzo dobra i prosta do zrobienia...jabłka powinny być cieniej pokrojone ale kiedy tarłam na tartce wydawały mi się za cienkie i pokroiłam nożem...
1/2 kg krupczatki
1 margaryna 250g
1/2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku
2 żółtka
2 łyżki śmietany
3 kg jabłek najlepiej szarej renety
Składniki na ciasto posiekać razem, potem szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki. W międzyczasie obieramy i kroimy jabłka. 2/3 ciasta schłodzonego w lodówce ułożyć na dnie blaszki na to mnóstwo pokrojonych jabłek z cukrem i cynamonem wierzch posypać pozostałą 1/3 ciasta piec ok godziny w 160-180st...
Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńNapewno smaczny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Hehe nazwa na 6:)) Podoba mi sie ilosc jabuszek :) Super taka wilgotna i soczysta..pycha
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńW ogóle pysznie tu u Ciebie, chyba się zadomowię :)
Smakuje, jak oryginał!!! Namiastka gór na wybrzeżu! :)
OdpowiedzUsuń