czwartek, 4 marca 2010

feta w ziołach....


 ...lubię fetę zazwyczaj jem w sałatkach. Duygu podsunęła mi pomysł na fetę z ziołami tzn widziałam w sklepie podobnie zrobioną ale jakoś nie przyszło mi na myśl żeby samej tak zrobić. Jak pisze autorka lepszy jest olej a nie oliwa z oliwek, bo kiedy trzymamy słoik w lodowce to oliwa zrobi się mętna...





feta
suszone płatki pomidorów
zioła prowansalskie
2 gałązki rozmarynu
kilka listów szałwii
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy



fetę pokroić, wymieszać z ziołami i suszonymi pomidorami. Włożyć do słoika dodać czosnek szałwię, rozmaryn i zalać olejem. Po dwóch-trzech dniach gotowe. Chociaż ja co dzień kilka kostek "próbowałam"...

7 komentarzy:

  1. Bardzo mi się pomysł podoba ;) Oczywiście musze sobie taką zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ! Zrobię też taką, pozwolisz?

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł, a ja jestem chyba największą fanką fety :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jaka miła niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale fajny pomysł :) co do oleju rzepakowego to poza tym, że nie mętnieje to ma korzystniejszy skład tłuszczowy i więcej omega-3 ;) chyba sobie też taki słoiczek zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kokoszanel...polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pomysł mi podałaś, w sezonie grillowym będzie to mój rarytas:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń