...ziemniaki po mumbajsku w/g przepisu Jamiego Oliviera. Jako że ziemniaki są bardzo aromatyczne zjadłam je z upieczoną piersią kurczaka, którą tylko posoliłam i popieprzyłam i z surówką z pora. Danie zdecydowanie do powtórzenia bo jest pyszne...
kilka dużych ziemniaków
2 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chili w proszku
sól
olej do smażenia
Obrane ziemniaki pokroić do dość grubą kostkę i lekko ugotować, ale tak aby nie zmiękły. Nasiona kminu i kolendry utrzeć w moździerzu i wymieszać z pozostałymi przyprawami. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Na patelni rozgrzać olej (dosłownie ze 2 łyżeczki więcej nie potrzeba) wrzucić ziemniaki oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Dodać starty imbir. Smażyć do czasu aż ziemniaki otoczone będą chrupiącą, złotą skórką. Posypać natką kolendry ewentualnie jak ktoś nie lubi może posypać natką pietruszki...
Ale pyszne ziemniaki! faktycznie, niewiele do nich trzeba :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ziemniaczki:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńA to pyszności :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, zrezygnowałabym jednak z imbiru na rzecz przyprawy do kurczaka bądź ziemniaków...jakoś nie przepadam za imbirem :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ziemniaczki! Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Uwielbiam ziemniaki chyba na każdy sposób :)
OdpowiedzUsuńZa zwykłymi ziemniakami z masłem nie przedam, ale te mnie zatkały :D
OdpowiedzUsuńZiemniaczki wyglądają bardzo apetycznie...:)
OdpowiedzUsuńmmm ależ smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu na coś oryginalnego - jeżeli są tak pyszne jak wyglądają, to dzięki Ci za przepis, spróbuję. Do pieczonego kurczaka jak znalazł, pychotka. Pozdrawiam Izo serdecznie, już wróciłam po dłuższej nieobecności na "blogowisku".
OdpowiedzUsuńdziękuję wszystkim za komentarze i na prawdę polecam te ziemniaki bo są przepyszne....pozdrawiam
OdpowiedzUsuń