...już je kiedyś robiłam i odświeżam przepis bo są na prawdę pyszne i do tego fajnie wyglądają. Znikają w mgnieniu oka;) Przepis z „GP" kej.bi. Gdzieś wyczytałam ,że zamiast szklanką można wykrawać "setką' :) następnym razem tak też wypróbuję....
40 dag mąki tortowej
30 dag masła
8 dag cukru pudru
2 torebki (32 g) cukru waniliowego
3 żółtka
szczypta sól
Posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka, sól i zagnieć ciasto. Ulep kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii (wtedy nie przykleja się do wałka).
FORMOWANIE RÓŻ:
wałkujemy ciasto dosyć cienko(3-4 mm) wykrawamy kółka, kładziemy 4 kółka tak żeby zachodziły na siebie w połowie
zwijamy(WAŻNA UWAGA-nie można zwijać ciasno, zwój musi być luźny bo inaczej ciastka będą wysokie i poprzewracają się w trakcie pieczenia)
Przekrawamy zwój nożem w połowie i mamy dwie różyczki.
Trzeba rozchylić trochę płatki i można stawiać je już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 15-20 minut w temp. 180°C
Super,tez robię takie róże tylko z marmoladką lub makiem w srodku.Uwielbiam je.
OdpowiedzUsuńCudowne :) Poproszę kilka do kawy :)
OdpowiedzUsuńAle piękne! Zrobię te cudaki na święta. Będą się ładnie prezentować na stole :)
OdpowiedzUsuńSą takie delikatne..ślicznie zrobione! :]
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują. Dobra propozycja na zbliżające się święta.
OdpowiedzUsuńCudne! A z tym cukrem wyglądają jak z rosą
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona :)
OdpowiedzUsuńaj uwielbiam takie malutkie słodziutkie przyjemnosci:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te Twoje różyczki Izo - kiedyś robiłam podobne ale na bazie faworków i smażone w głębokim tłuszczu. Te wydają mi się zdrowsze a wykończenie może być dowolne. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPiękne...też mam na nie wielką ochotę, ale jakoś nie mogę się zebrać, żeby je zrobic :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu!
Bardzo efektowne. Już ciasto leży w lodówce zagniecione ;). myślę, że będą nam smakować, a z pewnością mojemu synkowi, który nie lubi żadnych mas i dodatków w cieście :).pozdrawiam
OdpowiedzUsuń