środa, 31 marca 2010

placek z kuskusu



...przepis nie tak dawno zobaczyłam na blogu "Dwie Chochelki". Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut, a placuszek jest pyszny. Można dodawać dowolne warzywa i przyprawy. Ja swój placek zjadłam posmarowany harissą...





1 szklanka kuskusu
1 por
1 jajko
3/4 szklanki mrożonego groszku
20 dkg startego sera o ostrym smaku
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
olej i masło do smażenia


 
Tak jak podane mamy na opakowaniu kuskus zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5-10 minut. pora myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy na maśle z niewielkim dodatkiem oleju (można użyc ghee, wtedy już oleju nie potrzeba). Do miski wsypujemy starty ser, posiekaną natkę pietruszki, jajko, podsmażonego pora, kuskus. doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na gorący tłuszcz kładziemy masę formując placek. Mnie było ciężko przewracać więc proponuję upiec kilka mniejszych wtedy łatwiej jest przewrócić na drugą stronę. Smażymy aż powstanie chrupiąca skórka...


               
                                           





6 komentarzy:

  1. Jak myślisz uda sie bez oleju na teflonie??

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym trochę posmarowała jakimś tłuszczem chociaż odrobinkę, ale może dlatego ze mnie zawsze się przykleja.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chochelka Grubsza2 kwietnia 2010 00:35

    Bardzo się cieszę, że smakowało :)
    A jakie apetyczne zdjęcie zrobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mrozony groszek nalezy uprzednio ugotowac???

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie gotowałam wrzuciłam tak prosto z torebki

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam lekko zmienione,ale wyszły jak zawsze pyszne. na twoich przepisach nie można sie zawieźć.

    OdpowiedzUsuń