...co tu dużo pisać uwielbiam je, mogłabym jeść i jeść na okrągło, najlepiej smakują mi polane roztopionym masłem z bułka tartą i posypane cukrem mniammm... Zawsze robię na oko, ale dziś zmierzyłam ilość składników. Czasem ser jest rzadki więc należy dosypać trochę mąki...
50 dag białego sera
2 jajka
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
bułka tarta
masło
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, cukier i żółtka, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na 3-4 części, na posypanym mąką stole formujemy rulonik tak jak robimy kopytka, kroimy nożem na ukośnie plasterki. Wrzucamy na gotująca posoloną wodę. Gotujemy kilka chwil od wypłynięcia. Polewamy stopionym masłem z dodatkiem bułki tartej i posypujemy cukrem...
U ciebie leniwe a u mnie twarogowe kopytka:)) Nie powim chętnie bym się zamieniła:))
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam leniwe i robię je w różnych wariantach. Twoje pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa tez uwielbiam leniwe. Chodza juz za mna od kilku dni (twarog czeka w lodowce). Ja najbardziej lubie ze smietana i cukrem :))
OdpowiedzUsuńa ja uwielbiam pierogi leniwe z roztopionym masłem,cynamonem i cukrem;)
OdpowiedzUsuńLeniwe z cukrem to smak dzieciństwa mojego męża, a ja lubię tylko i wyłącznie na słono.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńA czy można mąkę pszenną zastąpić orkiszową?
OdpowiedzUsuńKasia...oczywiście że można. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńleniwe ale kluski a nie pierogi
OdpowiedzUsuńOna u mnie zawsze były to leniwe pierogi ;) i tak już pozostanie
OdpowiedzUsuń