...zdjęcie nie wygląda może apetycznie ale ryba a zwłaszcza sos jest pyszniutki!!!! Ja tam nawet ryby mogę nie jeść bo nie przepadam; tylko sam sosik. Przepis z portalu Afryka.org
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
6 filetów białej ryby
oliwa
1 cebula
2 zielone papryczki chilli
1 pomidor
2 łyżki posiekanej kolendry
1 puszka mleka kokosowego
sól, pieprz
Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z 2 szczyptami soli, dodaj sok z cytryny i pieprz. Rybę natrzyj powstałą masą i odstaw na 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, rybę włóż do piekarnika w żaroodpornym naczyniu i piecz przez 15 minut.
Cebulę, chilli i pomidora obierz, pokrój i zmiksuj razem z kolendrą. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż zmiksowane warzywa. Mieszając, powoli wlej mleko kokosowe. Duś jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Polej sosem rybę i podpiecz jeszcze 15-20 minut.
A ja bardzo lubię ryby i z pewnością by mi bardzo smakowała :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna! Uwielbiam rybki:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam ryby;) Moim zdaniem wyglada baaardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńAż jestem ciekawa tego połączenia z ryby z mlekiem kokosowym, brzmi pysznie i chętnie bym ją zrobiła ...
OdpowiedzUsuńwow wygląda fantastycznie napewno jest pyszna bo mleko kokosowe i ryba pasuje jak najbardziej
OdpowiedzUsuńZdjęcie jest niesamowicie apetyczne, a przepis genialny - na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBrzmi pyyysznie!
OdpowiedzUsuńrobilam i było po prostu ok. NIe jadlam wczesniej nic co zawieraloby mleczko kokosowe i mimo, ze uwielbiam kokosy, to danie to nie podeszło mi jakoś bardzo. Ogólnie zjadłam, ale raczej nei zaprosiłabym na nie znajomych;)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że czosnek nie pasuje ani do ryby ani do mleka kokosowego (za delikatne).
OdpowiedzUsuńKawko...no to zależy jak kto lubi ale ryba wychodzi na prawde bardzo smaczna i smak czosnku wcale nie jest dominujący;)
OdpowiedzUsuń