sobota, 2 października 2010

koralowa szarlotka

...ten świetny przepis, który podała Szellka w GP leżał w ulubionych i czekał, czekał aż dziś zrobiłam szarlotka bardzo pyszna a jak pachnie...





500g mąki
200g masła
2 żółtka
150g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
ok 6-8 jabłek, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy




Posiekaj mąkę z masłem, dodaj cukier i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrób zwartą kulę i odstaw do lodówki na minimum 30 min. Ja wylepiam tortownicę od razu 2/3 ciasta, a 1/3 wstawiam do zamrażarki. Tortownicę (średnica 22 cm) z ciastem - do lodówki.

2/3 jabłek pokrój w średnią kostkę, resztę zetrzyj na grubej tarce. Przesyp cukrem i cynamonem, dodaj rodzynki i odstaw na ok 30 min. Po tym czasie odciśnij sok z jabłek i wyłóż je do tortownicy wylepionej ciastem i lekko ugnieć. Pozostałe ciasto (to z zamrażarki) zetrzyj na grubej tarce na wierzch. Piec ok godziny w temp. 180 stopni C. Po przestudzeniu posyp pudrem.

17 komentarzy:

  1. Wygląda przecudnie! Lubię szarlotki z dużą ilością jabłuszek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda i aż mi pachnie przez ekran :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie ! Poproszę o kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kamila.pychaciasta2 października 2010 20:56

    Piękna! I pachnie jesienią :) U mnie w piekarniku drożdżówki z jabłkiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. joanna_kuchareczka2 października 2010 22:05

    Jaka cudownie wysoka, ile tam tych jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna!!! Przypomniało mi się, że ciągle zapominam zaopatrzyć się w anyżowe gwiazdki, a takie są urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... uwielbiam szarlotki:) Twoja musi być bardzo dobra jak sądzę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej!
    jaka ona aromatyczna i treściwa

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale szarloteczka!!! Pięknie Ci się upiekła:)

    OdpowiedzUsuń
  10. chociaz do pieczenia mam 2 lewe rece, to ciasto udalo sie wspaniale. teraz pieke je naokraglo- dopoki nie skoncza sie jablka na jabloni ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję za komentarze...;)
    Kasia..;) cieszę się że Ci sie udała, ja też muszę zrobić powtórkę mam trochę jabłek i do tego fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem która lepsza, obie wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepięknie Ci się udała!
    Załączam serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepięknie Ci się udała!
    Zasyłam serdeczności ;0)

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję...;) to jedna z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio ciągnie mnie do szarlotki. Może taką zrobię? :)

    OdpowiedzUsuń