środa, 29 września 2010

biała kiełbasa w piwie



...kiełbaska bardzo smaczna w sam raz na kolację w jesienną deszczową pogodę. Przepis od Grażynki który to za nią cytuję...





kilka kawałków białej kiełbasy, surowej lub parzonej
3 duże cebule
szklanka jasnego piwa
pieprz, majeranek
łyżeczka suszonych warzyw
olej do smażenia




Kiełbasę nacinamy w paski, smażymy na patelni na rozgrzanym oleju w towarzystwie pokrojonej w plastry cebuli. Gdy się przyrumieni, dodajemy piwo i dusimy do miękkości. Jeśli kiełbasa jest surowa, trwa to nieco ponad pół godziny, jeśli parzona, wystarczy kilka minut. Pod koniec duszenia dodajemy suszone warzywa, pieprz i majeranek, ile kto lubi.

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kiełbasę w piwie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi, że Ci zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kiełbasę białą w różnych wersjach. Ja często robię z dodatkiem żurawiny lub skórki z pomarańczy.

    OdpowiedzUsuń
  4. tak mi się właśnie wydawało, że gdzieś widziałam taką kiełbaskę;) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ cudowna rozpusta.

    OdpowiedzUsuń