...od dawna miałam chęć na tą potrawę, akurat miałam wszystko pod ręką i wreszcie zrobiłam. Fajna potrawa na imprezę bo, na drugi dzień kiedy smaki się porządnie "przegryzły" jest jeszcze smaczniejszy...przepis znaleziony na blogu u Kasi...
Składniki na bigos:
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
2 papryki lub słoik papryki konserwowej
2-3 ogórki konserwowe
pasta pomidorowa (przecier lub pomidory w puszce)
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotować klopsiki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, jajka, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki - 2 cm, jeśli mięso jest zbyt "luźne" można dodać bułkę tartą. Klopsiki usmażyć.
Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Świeżą paprykę oczyścić, umyć., pokroić w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej-odsączyć ją i pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, pokroić w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażyć.
Wszystkie składniki wrzucić do głębokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodać pastę pomidorową i dokładnie wymieszać,jeśli sos jest za gęsty dolać wody, wrzucić klopsiki i na małym ogniu gotować 15-20min...
Wszystkie składniki wrzucić do głębokiego rondla, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodać pastę pomidorową i dokładnie wymieszać,jeśli sos jest za gęsty dolać wody, wrzucić klopsiki i na małym ogniu gotować 15-20min...
Iza to jest sycące,apetyczne, jesienne danie.
OdpowiedzUsuńTo taki bigos bez kapusty. Bardzo smaczny, też niedaswno robiłam podobny :)
OdpowiedzUsuńMoje kubki smakowe właśnie oszalały :)))
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie. Chetnie bym sie skusiła na niego ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, takie sycące danie obiadkowe, w sam raz na jesień:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ale super jedzonko:) i ja wypróbuję przepis, ale dopiero w sobotę:)
OdpowiedzUsuńPozdrówka ciepłe!
Pycha, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZdjęcie jest cudowne, i na pewno oddaje smak tej potrawy :-)
OdpowiedzUsuńmatko! ale cudny!
OdpowiedzUsuńpyszny ten Twój bigosik:)) mniam
OdpowiedzUsuńTaki bigosik bym nie odmówiła, wygląda przepysznie !:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam niedawno z tego przepisu bo zostały mi usmażone kotlety mielone i nie chciało mi się jeść ich kolejny dzień. Fajna alternatywa. smaczne i do powtórzenia:-) dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń