...kolejna szarlotka z "GP" bardzo dobra chociaż bardziej smakuje mi koralowa. Trochę obawiałam się czy połówki jabłek nie będą twarde, ale nic z tych rzeczy były miękkie i rozpływały się w ustach. Przepis cytuje w całości za Kaczanką...
mielony cynamon
cukier waniliowy
cukier
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny.
Kruche ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
1 filiżanka cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli oraz 1 białko
Jabłka przełóż do miski, posyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (tyle, ile lubisz), dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryj i odstaw na godzinę.
Przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkuj połowę ciasta, wyłóż nim tortownicę. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 160°C. Na podpieczonym cieście ułóż jabłka, przykryj resztą rozwałkowanego ciasta, piecz godzinę w temp. 160°C. Kiedy wystygnie posyp cukrem pudrem....
Iza u Ciebie widzę jesiennie szrlotkowo. O tej porze roku ciasta z jabłkami smakują chyba najlepiej :)
OdpowiedzUsuńojj tak Ewo tym bardziej, że dostałam mnóstwo jabłek i coś z nimi muszę robić..;)
OdpowiedzUsuńO jaka fajna , taka zubełnie inna:) Bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńwspaniała :)
OdpowiedzUsuńKOlejna pyszna wersja szarlotki :)
OdpowiedzUsuńSliczna szarlotka, porywam duzy kawalaek do kawy:)
OdpowiedzUsuńPiękna szarlotka, jest pyszna,wiem to:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
jaka wielkość tortownicy?
OdpowiedzUsuńAndo ja mialam tortownice o średnicy 24cm ale można tez użyć formy do tarty
OdpowiedzUsuńjest coś magicznego w nazwie szarlotka... nigdy nie mogę się oprzeć...
OdpowiedzUsuńZrobiłaś mi takiego smaka na szarlotkę, że chyba coś w tym kierunku jutro upiekę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)