środa, 27 października 2010

misiankowa szarlotka

...kolejna szarlotka z "GP" bardzo dobra chociaż bardziej smakuje mi koralowa. Trochę obawiałam się czy połówki jabłek nie będą twarde, ale nic z tych rzeczy były miękkie i rozpływały się w ustach. Przepis cytuje w całości za Kaczanką...






1 kg kwaśnych jabłek - obranych przekrojonych na połówki i oczyszczonych z gniazd nasiennych
mielony cynamon
cukier waniliowy
cukier
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny.

Kruche ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
1 filiżanka cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli oraz 1 białko



Jabłka przełóż do miski, posyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (tyle, ile lubisz), dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryj i odstaw na godzinę.

Przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkuj połowę ciasta, wyłóż nim tortownicę. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 160°C. Na podpieczonym cieście ułóż jabłka, przykryj resztą rozwałkowanego ciasta, piecz godzinę w temp. 160°C. Kiedy wystygnie posyp cukrem pudrem....

11 komentarzy:

  1. Iza u Ciebie widzę jesiennie szrlotkowo. O tej porze roku ciasta z jabłkami smakują chyba najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj tak Ewo tym bardziej, że dostałam mnóstwo jabłek i coś z nimi muszę robić..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaka fajna , taka zubełnie inna:) Bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. KOlejna pyszna wersja szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sliczna szarlotka, porywam duzy kawalaek do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna szarlotka, jest pyszna,wiem to:)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. jaka wielkość tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ando ja mialam tortownice o średnicy 24cm ale można tez użyć formy do tarty

    OdpowiedzUsuń
  9. jest coś magicznego w nazwie szarlotka... nigdy nie mogę się oprzeć...

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłaś mi takiego smaka na szarlotkę, że chyba coś w tym kierunku jutro upiekę :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń