środa, 5 stycznia 2011

طاجين tagine z kurczakiem


 ...tagine طاجين jest tradycyjną marokańską potrawą, przygotowaną w glinianym naczyniu z wysoką, stożkowatą pokrywą. Naczynia jeszcze nie posiadam ale kupie sobie kiedyś takie pięknie ozdobione wprost z Maroka... Nie ma jednego przepisu na tagine, a mój tez jest kombinacją kilku z internetu i tego co miałam akurat w lodówce... Pychaaa!







kurczak, filety kurczaka bądź udka
2 kiszone cytryny
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 pokrojona papryka
1 marchewka
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
harissa
szczypta szafranu
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka imbiru startego (może być w proszku)
sól i pieprz do smaku
500 ml bulionu z kurczaka
listki świeżej kolendry



Na oliwie podsmażamy na rumiano kurczaka. Wyjmujemy i na oliwę wrzucamy cebulę, kiedy się zrumieni dodajemy czosnek, imbir i przyprawy, przez chwilkę smażymy. Wkładamy mięso. Podlewamy bulionem, dodajemy marchewkę, paprykę, kiszone cytryny i dusimy do miękkości. Na sam koniec doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Podajemy z kuskusem posypane natką kolendry a jak ktoś nie lubi to natką pietruszki....;)


17 komentarzy:

  1. Chyba wlasnie mnie zmusilas do zrobienia tych kiszonych cytryn, ktore zawsze za mna chodzily, a zawsze bylam za leniwa...:)
    Sliczne zdjecia!
    PS. Moj maz potwierdza: napis po arabsku na pewno znaczy 'tagine' :):):))))))))))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też się czaję na zrobienie kiszonych cytryn... Dla tak pysznego dania warto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne danie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu...;) właśnie czekałam na "potwierdzenie"...
    ....jak lubicie takie smaki to róbcie kobietki kiszone cytryny bo pyszności z tego wychodzą następnym razem będzie jagnięcy

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i kolorowo, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smaczne! Chętnie bym poprosiła o porcyjkę , jeśli można:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wspaniale to wygląda!!!!!
    Widzę, że zabrałaś mój talerz :DDD

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności serwujesz :) A ja taka głodna....

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale smakowite danie, lubię to danie. Ja do dzisiaj nie mogę przeżałować, że nie przywiozłam sobie tagine.

    OdpowiedzUsuń
  10. Majanko...;) Kasiu dziękuję
    Atinko...no tego już nie ma ale jak będę robiła kolejny to zapraszam
    Aniu...;) hihi mam kilka podobnych jeszcze a pamiętam jak mama chciała je wyrzucić i je ocaliłam...;) od zagłady
    chanya... ja w Maroku nie byłam ale mam wielką ochotę się tam wybrać bo w Egipcie na próżno szukałam taginu...

    pozdrawiam...;):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie wygląda przepysznie ... mniam !:)

    OdpowiedzUsuń
  12. o kiszonych cytrynach pierwsze słysze ;)
    Danie wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Justynko...emmo:):) dziękuje a danie jak najbardziej polecam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pierwsze słyszę o kiszonych cytrynach :) Danie wygląda bardzo kolorowo i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie danie! Podoba mi się! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiszone cytryny pychota. Tagine podają w Restauracji La Mancha w Toruniu. Wszystko przygotowuje kucharz z Maroka. Polecam bo naprawdę warto!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. jak kiedyś będę to być może skorzystam

    OdpowiedzUsuń