piątek, 4 lutego 2011

balila, بليلة


...balila, بليلة pyszna  libańska sałatka z ciecierzycy, kuminu. Uwielbiam ciecierzycę, a w tej wersji podjadałam cały dzień;)). Można użyć tej z puszki, ale gotowana jest w smaku o niebo lepsza...






2 szklanki ciecierzycy
1 łyżeczka soli
4 ząbki czosnku zgniecione
2 łyżki kuminu
garść orzeszków piniowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek




Namoczyć ciecierzycę w wodzie przez 12 godzin, zmieniając w tym czasie ze 2 razy wodę. Gotować na średnim ogniu aż do miękkości, odcedzić i przełożyć do salaterki. Gdy używamy z puszki należy na situ ją odcedzić i wypłukać Dodać zmiażdżony czosnek, sól, kumin i oliwę z oliwek, prażone orzeszki pinii i posypać posiekaną natką pietruszki...

17 komentarzy:

  1. Też uwielbiam cieciorkę. I w sałatkach, i w gulaszu...

    OdpowiedzUsuń
  2. O, taka ciecierzycę to też bym wciąż podjadała ! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I znowu pochwala prostoty Izenko! :) A jak maz wroci z pracy, to Cie sprawdze, czy to rzeczywiscie danie libanskie;):):):):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. haha Kasiu właśnie na to czekam...noo Twoją wersję ciecierzycy też wypróbuję bo nagotowałam cały gar;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. ja ciecierzyce te bardzo lubie! ;) pychaa

    OdpowiedzUsuń
  6. Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie jadałam ciecierzycy :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Iza - zatwierdzone! :):):):):):)

    OdpowiedzUsuń
  8. ufff Kasiu kamień z serca ;):) aż dla pewności wczoraj w wolnej chwili poszperałam jeszcze w necie czy aby prawidłowa nazwa...;)

    flusso koniecznie musisz nadrobić...;)

    atinko, emmo polecam szczerze...;)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszna sałatka:)
    Pozdrawiam Cię serdecznie i miłego weekendu życzę;*

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaką masz fajna miseczkę:) Sałatka wyglada pysznie i wierzę, że tak samo smakuję, bo co z cieciorki może być niedobre :P
    Izo, tego kurczaka z wanilia i brzoskwiniami z jakimi dodatkami podawałaś, tzn. z jaqkimś pieczywem, ryzem czy ziemniakami? A mięso wychodzi soczyste czy takie jak to mięso z piersi ? :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu ja jadłam z ziemniakami i mieszanką sałat a mięsko jest soczyste naprawdę polecam

    ilko:)dziekuję bardzo

    OdpowiedzUsuń
  12. Wykrywacz smaku6 lutego 2011 14:02

    Wygląda pysznie! Zapraszamy do podzielenia się talentem fotograficznym i kulinarnym na nowym portalu http://wykrywacz-smaku.pl/ :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Słodziutkie Okazje6 lutego 2011 15:59

    Ciekawy przepis, podoba mi się! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki Izo za odpowiedź:) a myślisz, że sałata z sosem vinaigrette będzie do tego pasowała czy raczej jakiś słodszy sos?

    OdpowiedzUsuń
  15. tak będzie pasował... ja swoje sałaty polałam sosem ziołowym takim z "papierka"...;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Och, musi być pyszne! Zakochałam się w tym daniu, muszę je więc przyrządzić czym prędzej :)

    OdpowiedzUsuń