wtorek, 1 lutego 2011

elqaimat

...przepis znalazłam na blogu Arabic Bites. Te słodkości przygotowywane są podczas Ramadanu w rejonie Zatoki Perskiej. Szybko się robi i są naprawdę bardzo smaczne z wierzchu chrupiąca skórka i puszyste wnętrze;) Nie obawiajcie się konsystencji ciasta bo po wymieszaniu jest dość rzadkie i tak ma być...






 2 szkl. mąki
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka suszonych drożdży
1 1/2 szkl. mleka (albo wody + 1 łyż. mleka w proszku)
szczypta mielonego kardamonu
szczypta szafranu



wszystkie składniki mieszamy w misce. Przykrywamy i odstawiamy aby wyrosło na 1-4 godz (u mnie stało trochę ponad godzinkę). Na gorący olej wykładamy łyżką porcje ciasta i smażymy. Najlepiej na średnim ogniu aby nie przypalić skórki i uniknąć surowego wnętrza. Odsączyć na papierowym ręczniku...

Swoje słodkości polałam sosem który proponowała Sarcia do przepysznych algierskich "placuszków" baghrir z płynnego miodu z dodatkiem roztopionego masła i wyciśniętym sokiem z cytryny...



*** ekstrakt waniliowy możemy zastąpić aromatem kokosowym, a kardamon-cynamonem. W oryginalnym przepisie jest mleko w proszku i woda które możemy po prostu zastąpić zwykłym mlekiem.

14 komentarzy:

  1. Takie fajne nieco egzotyczne pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglądają ! Ależ kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niesamowicie. Iza nie wiem gdzie mieszkasz, ale chętnie bym się wprosiła na te
    pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mikimamo...dokładnie masz racje takie pączki egzotyczne..;)

    Grażynko....skuś się bo warto..;)

    Ewo... a zapraszam akurat mieszkam po środku Polski więc "wpadaj":)

    OdpowiedzUsuń
  5. O Matko! Iza, jakie to sliczne! jutro make kupuje:) Mialam racuchy robic, ale to lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pyszne pączki ... mniam !:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, jakie fajne pączuszki!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Panna Malwinna2 lutego 2011 10:17

    wyglądają bardzo kusząco;) a ten blog, z którego brałaś przepis świetny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Malwinko...dziękuję a na blogu rzeczywiście jest sporo ciekawych przepisów..
    Kasiu...pyszne i znikają w mgnieniu oka...;)
    flusso, Majanko, Justyno...dziękuję za miłe słowa...;)

    ****pozdrawiam*****

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądaja mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wykrywacz smaku6 lutego 2011 21:35

    Dziękujemy za dołączenie do wykrywacza smaku, zapraszamy ponownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ...;)to ja dziękuję za zaproszenie...;)

    Urszulko dzięki...;) wyglądają i są takie

    OdpowiedzUsuń
  14. Z pewnoscia sa pyszniste. Musze je wyprobowac.:)

    OdpowiedzUsuń