...na Grand Prix Hiszpanii przygotowałam danie na bazie jaj, które akurat posiadam w nadmiarze. W sumie do środka możemy dodawać co nam się tylko podoba. Smakuje zarówno ciepła jak i na zimno...
2 średniej wielkości ziemniaki
średnia cebula
4 świeże jaja
oliwa (u mnie olej bo oliwy nie lubię)
ząbek czosnku
1 łyżka mleka
sól, pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę, i czosnek; wyjmujemy na ręcznik papierowy. Dolewamy oleju i wrzucamy ziemniaki, solimy, smażymy na złoty kolor.
Ubijamy na sztywno białka, wciąż ubijając dodajemy po jednym żółtku i łyżkę mleka. Do jaj dodajemy ziemniaki i cebulę, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Przelewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, smażymy na maluteńkim ogniu. Potrząsamy patelnią tak aby tortilla nie przykleiła się. Kiedy się zetnie należny przewrócić na drugą stronę, delikatnie nożem oddzielamy od krawędzi patelni następnie zdejmujemy tortille najlepiej duży talerz położyć na patelni i jednym ruchem ją odwrócić.
Jeżeli patelnia zrobiła się sucha, dodajemy łyżkę oliwy, rozgrzewamy ją, kładziemy tortillę drugą stroną tą nie przysmażoną. I smażymy na małym ogniu około 2 minut. Jak ktoś lubi przyrumienioną to musi poczekać dłużnej. Gotową przekładamy na talerz, ale tak by się nie połamała, kroimy jak ciasto i zajadamy.
Oj, pamietam 'moj pierwszyraz z tortilla':) - spieklam ja na suchutki wiorek, bo caly czas wydawala mi sie niedogotowana:) Twoja - sliczna! I apetyczna:) (Czy churros tez Cie pokonaly? Czy tylko brak czasu?) :)
OdpowiedzUsuńAch, zajrzalam najpierw do Ciebie, a potem do siebie - juz wiem o churros! :):):) Ale chyba warto sie nie poddawac, wiesz, bo one takie pyyyyszneeee... :)
OdpowiedzUsuńmmm ale pychotka!oj chetnie bym wciagnela..moze dzisiaj na obiadek zaserwuje..:)pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie tortille ! Twoja wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńRobię często kiedy zostają mi resztki mięsa z obiadu. U mnie to danie funkcjonuje pod nazwą omlet chłopski. Bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńLekko...;) dziękuję
OdpowiedzUsuńZauberi...ja przyznam ze robiłam pierwszy raz ale mi zasmakowała...
Atinko...dziękuję od dziś u mnie będzie częściej gościła
Grażynko...dziękuje, ja też od wczoraj lubię:)
Kasiu...haha mnie tez się zdaje że jest za bardzo przyrumieniona bo tak stałam przy patelni i się zastanawiałam jak ją odwrócę bo wydawała mi się stale jeszcze "płynna"...
a churros takie maczane w czekoladzie bądź masie korówkowej mniammmm:))) spróbuję zrobić, ale to jak będzie chłodniej
Natalio...polecam jak najbardziej..;)
Ewo... o właśnie jaki fajny pomysł, na pewno skorzystam z niego
___pozdrawiam___
Lubię i to bardzo!!!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie prezentuje się świetnie ;-)0
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ach... wygląda tak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam takie dania:) Pyszne i pożywne a do tego wcale niebanalne:)
OdpowiedzUsuńJudik, Aniu, Ewo, Asiu... dziękuję ja tez takie szybkie dania lubię..;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUrzekający jest kolorek tego dania :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Rewelacja
OdpowiedzUsuńdziękuję..;)
OdpowiedzUsuńO matko, co to jest?! Chyba jajecznica a nie prawdziwa, hiszpańska tortilla. W tej prawdziwej, na 4 jajka powinno przypadać co najmniej 8 ziemniaków, i to nie małych! Mleko, czosnek, pieprz?? Tego nie dodajemy.
OdpowiedzUsuńOlu właśnie to jest taka prawdziwa...a z tortilla w Hiszpanii to jak u nas z bigosem co dom to przepis inny
OdpowiedzUsuńMam w rodzinie Hiszpana, który mówi, że w typowej, hiszpańskiej tortilli jajek dodaje się tyle, coby jedynie połączyć ziemniaki. Masa jajeczna ma tylko otulać ziemniaki, one nie mogą w niej pływać. Wg niego baza to: ziemniaki, jajka, ewent cebula, sół no i oliwa. I rzeczywiśnie, taka jest najsmaczniejsza :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj na obiad robiłam coś podobnego, jednak przepis wzięłam z książki kucharskiej. Inna nazwa, ale niewiele się różni. Tyle że bez czosnku i mleka. Ale + rozmaryn. Zdanie rodziny podzielone co do tego dania :)
OdpowiedzUsuń