...czyli kapuściano-porowe placki taki japoński fast food. Trochę dziwne połączenie ale jeśli spróbujecie to się przekonacie, że warzywne okonomiyaki jest faktycznie przepyszne. Ja robiłam je dzień po dniu i na pewno będę powtarzała.
Ponoć na ulicach japońskich miast spotkać je można często rumieniące się na dużych stalowych patelniach. Tanie, smaczne, podawane z sosami i innymi dodatkami na życzenie. Pospolitość składników pozwala zaś wykonać je samodzielnie w domu.
Ponoć na ulicach japońskich miast spotkać je można często rumieniące się na dużych stalowych patelniach. Tanie, smaczne, podawane z sosami i innymi dodatkami na życzenie. Pospolitość składników pozwala zaś wykonać je samodzielnie w domu.
2 szklanki cienko posiekanej kapusty
1 szklanka umytych i pokrojonych drobno porów
2/3 szkl mąki pełnoziarnistej
2 ubite jaja
oliwa z oliwek, sól
Kapustę, pory, mąkę i sól łączymy w dużej misie. Dolewamy ubite jaja i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy łyżką kapuścianą mieszankę, spłaszczamy drewnianą szpatułką i pieczemy placuszki po 2-3 min z każdej strony. Można zrobić też jeden duży placek i pokroić jak pizzę; wtedy należy trochę dłużej piec ok 5 minut z każdej strony. Przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem, gęstym jogurtem, bądź sosem pomidorowym.
świetny przepis...zresztą u ciebie same takie:)
OdpowiedzUsuńapetyczne:)
Nie miałam pojęcia o takim orientalnym fast foodzie!:-) Wyglądają apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam na mojego bloga
OdpowiedzUsuńa w nim dwa nowe wpisy (sernik z pianą , szarlotka dla babci)
wypieki-agi.bloog.pl
Super przepis:)
OdpowiedzUsuńTo danie przypomniało mi o plackach ziemniaczanych z kapustą. Mama chciała je wypróbować, ale jakoś nieufnie do tego podchodzimy. :)
OdpowiedzUsuńPluskotka...o widzisz to ja też o takich plackach muszę pomyśleć bo te mi smakowały
OdpowiedzUsuńMary...dzieki;)
Pierniczek65...na pewno odwiedzę;)
Judik1119h...ja też nie a że smakują to gwarantuję
Nathalia81...dziekuję bardzo:)) za miłe słowa
Aniu...jak będziesz miała kiedys ochotę wypróbuj koniecznie;)
Degustatorka...polecam do wypróbowania;))
...pozdrawiam...
fajne, musze spróbować
OdpowiedzUsuńCzemu nie, nowości w kuchni strasznie uwielbiam ;-) Zjadłabym taki placuszek.. z dodatkiem sosu czosnkowego ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ewo...ja tez lubię nowości i szybkie dania;)
OdpowiedzUsuńDorota...polecam;)
Zgadzam się z przedmówczynią - nowości w kuchni to świetna sprawa, a sos czosnkowy (zwłaszcza domowy) byłby idealnych do tego dania ;) Gratuluję pomysłu :) A ja zachęcam do obejrzenia pomysłów na własnoręcznie robione wielkanocne ozdoby i upominki :)
OdpowiedzUsuńz warzywami zdrowo
OdpowiedzUsuńa ja polecam kulinaria pychotki
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńDo tego placka koniecznie trzeba dodać sos sojowy oraz kolorowy pieprz.Często robie mojemu synkowi który studiuje japonistykę i przynosi mi co jakiś czas nowe przepisy
OdpowiedzUsuńPytanie - pory blanszujemy?No i gdzie kupię pełnoziarnistą mąkę, czy inna może być ?
OdpowiedzUsuńSuper,jutro będę smażyć te pychotki ,uwielbiam nowości! Dzięki!
OdpowiedzUsuńKenjiro...ja az tak bardzo sie nie znam . Moje sa akurat warzywne ale szukając przepisu widziałam różne wersje z różnymi dodatkami ;))
OdpowiedzUsuńSkorpion...nie potrzeba blanszowac pory kroimy i wrzucamy; a mąka może byc i zwykla ja daje taka jaka akurat mi wpadnie w ręce. Pelnoziarnistą kupisz w każdym większym sklepie
Kris...daj znac czy smakowały :)
Ewa...masz rację z sosem sojowym ale to już zalezy co kto lubi ;)
Zuza Emi...dzieki
XXX...a w którym miejscu ja napisałam że to pierwszy fast-Food? A poza tym znawczynia japoni nie jestem i nie przepadam za tą kuchnią;) noo te placki są wyjątkiem. A co Ty chcesz robić z tym bulionem tam??
KOBIECE VARIA...sosy i dodatki dajemy jakie kto lubi. Ja sobie ostatnio popijałam je czerwonym barszczem i takie połaczenie tez polecam ;)))
zwykla biala kapusta , zero pieprzu???????
OdpowiedzUsuńLida ja nie dodawałam, ale sól, pieprz każdy daje sobie do smaku ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam to danie w restauracji i się w nim zakochałam :)
OdpowiedzUsuń