...wpadły mi w ręce leżące w lodówce zapomniane drożdże i przypomniał mi się przepis Wrotki z bloga "Co w książce kulinarnej ukryte" na livance czyli czesekie drożdżowe racuchy. Zrobiłam i polecam są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno...
2 dag świeżych drożdży
2 dag cukru (ok. 1,5 łyżki)
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 jajka
15 dag maki (ok. 15 łyżek)
cukier puder
cukier do posypania
cynamon
tłuszcz do smażenia
Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozprowadź w małej ilości ciepłego mleka. Do drożdży dodaj pozostałe składniki i utrzyj mikserem na jednolite gęste ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Chochelką nabieraj małe porcje ciasta i smaż na rozgrzanym tłuszczu małe racuszki - z obu stron na złoty kolor. Posyp najpierw cukrem wymieszanym z cynamonem, a następnie cukrem pudrem.
Super zdjęcie! :)
OdpowiedzUsuńJa też jadę! Dostałam potwierdzenie 2 dni temu..ależ jestem szczęśliwa i podekscytowana....:)
Mniam, pychotki, robiłam je,są pyszne. :))
OdpowiedzUsuńMnie nie bedzie, choć zaproszenie dostałam już dawno.
Pozdrowienia:)
Uwielbiam racuchy drożdżowe.
OdpowiedzUsuńMy jeszcze dodajemy do nich po plasterku jabłka.
Pycha!
ale piekne!pychotki!
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcie, tak kusi wyglad tych racuszków, że szok ;]
OdpowiedzUsuńZjedz_mnie...dziekuję;) skuś się na prawdę są pyszne:)
OdpowiedzUsuńNathalia81...dzięki wielkie
Amaranthrose...świetny pomysł następnym razem tak zrobię:)
Majana...prawda że pyszne!:) A ja o mały włos bym przegapiła
Jedzonko Malucha...fajnie:) więc mam nadzieję że sie jakoś spotkamY:):)
...pozdrawiam...
Jakie pulchne .Pycha
OdpowiedzUsuńracuszki wyglądają pysznie! No ja na forum nie jadę;) życzę udanej zabawy!
OdpowiedzUsuńPiękne :) Ja też je uwielbiam. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne racuszki! Też uwielbiamy:) Twoje aż proszą, zjedz mnie!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Świetne placuszki, bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe racuszki, a najbardziej z dżemem. Pycha! :-)))
OdpowiedzUsuńTastefully...ja do tej pory nie robiłam ale teraz z pewnością będę powtarzała więc i z dżemem spróbuję
OdpowiedzUsuńJudik1119...dziękuję pięknie;)
Asiek...od niedawna są też moje ulubione
Wrotka...dzięki za świetny przepis;)
Atina...dziękuję, co do Forum to myslę ze będzie fajnie;)
lutka40...ojj tak sa pulchne i smaczne;)
...pozdrawiam...
Super, super, super ...porywam kilka ze sobą !:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie.. u mnie też w lodówce 'walają się' drożdże ;-D Dzięki!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ewa...polecam bo są na prawdę smaczne;)
OdpowiedzUsuńJustynko...czestuj się;) a najlepiej to spróbuj tez;)
...pozdrawiam...
Robię podobne i wiem, jakie są pyszne :)
OdpowiedzUsuńYou will find many various types of heel Lifts accessible on the market these days, all serve exactly the same objective, to increase the user's height but all heel Lifts aren't the same, they differ in a number of respects and offer different advantages
OdpowiedzUsuńshoe lifts