środa, 5 października 2011

livance


...wpadły mi w ręce leżące w lodówce zapomniane drożdże i przypomniał mi się przepis Wrotki z bloga  "Co w książce kulinarnej ukryte" na livance czyli czesekie drożdżowe racuchy. Zrobiłam i polecam są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno...





2 dag świeżych drożdży
2 dag cukru (ok. 1,5 łyżki)
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 jajka
15 dag maki (ok. 15 łyżek)
cukier puder
cukier do posypania
cynamon
tłuszcz do smażenia



Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozprowadź w małej ilości ciepłego mleka. Do drożdży dodaj pozostałe składniki i utrzyj mikserem na jednolite gęste ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Chochelką nabieraj małe porcje ciasta i smaż na rozgrzanym tłuszczu małe racuszki - z obu stron na złoty kolor. Posyp najpierw cukrem wymieszanym z cynamonem, a następnie cukrem pudrem.

18 komentarzy:

  1. Super zdjęcie! :)
    Ja też jadę! Dostałam potwierdzenie 2 dni temu..ależ jestem szczęśliwa i podekscytowana....:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pychotki, robiłam je,są pyszne. :))

    Mnie nie bedzie, choć zaproszenie dostałam już dawno.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam racuchy drożdżowe.
    My jeszcze dodajemy do nich po plasterku jabłka.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piekne!pychotki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zdjęcie, tak kusi wyglad tych racuszków, że szok ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjedz_mnie...dziekuję;) skuś się na prawdę są pyszne:)
    Nathalia81...dzięki wielkie
    Amaranthrose...świetny pomysł następnym razem tak zrobię:)
    Majana...prawda że pyszne!:) A ja o mały włos bym przegapiła
    Jedzonko Malucha...fajnie:) więc mam nadzieję że sie jakoś spotkamY:):)

    ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie pulchne .Pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. racuszki wyglądają pysznie! No ja na forum nie jadę;) życzę udanej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne :) Ja też je uwielbiam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne racuszki! Też uwielbiamy:) Twoje aż proszą, zjedz mnie!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne placuszki, bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam drożdżowe racuszki, a najbardziej z dżemem. Pycha! :-)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Tastefully...ja do tej pory nie robiłam ale teraz z pewnością będę powtarzała więc i z dżemem spróbuję
    Judik1119...dziękuję pięknie;)
    Asiek...od niedawna są też moje ulubione
    Wrotka...dzięki za świetny przepis;)
    Atina...dziękuję, co do Forum to myslę ze będzie fajnie;)
    lutka40...ojj tak sa pulchne i smaczne;)

    ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, super, super ...porywam kilka ze sobą !:)

    OdpowiedzUsuń
  15. No właśnie.. u mnie też w lodówce 'walają się' drożdże ;-D Dzięki!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Ewa...polecam bo są na prawdę smaczne;)

    Justynko...czestuj się;) a najlepiej to spróbuj tez;)

    ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię podobne i wiem, jakie są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. You will find many various types of heel Lifts accessible on the market these days, all serve exactly the same objective, to increase the user's height but all heel Lifts aren't the same, they differ in a number of respects and offer different advantages
    shoe lifts

    OdpowiedzUsuń