...przepis pochodzi z książki "Kuchnie Świata" - Gordona Ramsaya a klopsiki polecam są bardzo smaczne mnie najlepiej smakują z pieczywem ale podawałam również z makaronem spaghetti...
Klopsiki:
500g mielonego mięsa wołowego
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
50g bułki tartej
25g tartego żółtego sera w oryginale cheddar
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
120 ml wytrawnego białego wina
2x 400 g siekanych pomidorów z puszki ( ja dałam jedną i 3 łyżki pasty pomidorowej)
100 ml wody
2 łyżeczki cukru pudru
W misce mieszamy mięso z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, ser i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy. Lepimy małe kuleczki. Układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut, by nieco stwardniały.
W między czasie przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zezłocenia. Zwiększamy ogień i wlewamy wino. Dusimy aż odparuje nam mniej więcej połowa, i dodajemy posiekane pomidory z puszki, wodę oraz cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na niewielkim ogniu ok 15 minut.
Gdy sos nam się dusi, w między czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy schłodzone klopsiki i smażymy ok 5min, często przewracając, aż się równomiernie zrumienią. Usmażone przekładamy do sosu i dusimy ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.
Takie klopsy są bardzo smaczne. Robię podobne. Można dodać jeszcze pokrojoną w drobna kostkę czerwoną paprykę do klopsów. Mniam...:)
OdpowiedzUsuńserdeczności
Pysznie wygladają te klopsiki :)
OdpowiedzUsuńKlopsiki palce lizać - przynajmniej takie robią wrażenie ;) A z mięsem mielonym idealnie komponują się też wszelkie ZAPIEKANKI ZIEMNIACZANE ;) Polecam i pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńŁadniusie ale... wołowina gotowa w 20 minut? Nie wierzę
OdpowiedzUsuńMoja mama robi nie wiele gorsze ;>
OdpowiedzUsuńBartas...:) nie wątpię
OdpowiedzUsuńKc...zapewniam że są dobre :) ale można oczywiscie jak kto chce dłużej poddusić w sosie
KOBIECE VARIA...dzieki :))
Grazynko...dziekuję bardzo
Czarnawrona - basia...dziekuję ;) w zasadzie mozna dodawać co nam się podoba
Basia...cukier puder jest do sosu pomidorowego dla zrównoważenia smaku, ale nie jest konieczny
Bezsennablondynka...dokładnie znikają w mgnieniu oka
Aniu...może kiedyś zrobisz tacie ;)))
Kasiu...dziekuję ładnie wyglądaja to prawda :))
Patrycjo...dzieki wielkie
Judik...dziekuję bardzo ;))
Renatko..może kiedyś wypróbujesz ;))
Lutka...dziekuję, tak są bardzo smaczne także jakby co polecam ;))
Moniko...dziękuję ;) i są pyszne
Rzeczywiście zapowiada się niezła uczta!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Właśnie czytam autobiografię Gordona, więc klopsiki bardzo mi pasuję tematycznie :)
OdpowiedzUsuńekstra, zapisuje musze wypróbowac.
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka cieknie do tych klopsików!
OdpowiedzUsuńMoje dzieci byłyby zachwycone, uwielbiają klopsiki zwłaszcza starsza :)
OdpowiedzUsuńEwa...myslę zę tak bo są naprawdę smaczne :))
OdpowiedzUsuńZauberi...bierz widelec i się częstuj :))
Bernadeta75...dziekuję, a klopsy polecam :)))
Kabamaiga...ooo muszę kiedyś też przeczytać ;))
Ewo...może kiedyś spróbujesz :))
...pozdrawiam...
pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńZrobiłam zrobiłam zrobiłam :):):)!
OdpowiedzUsuńZapisałam w magicznym zeszycie kulinarnym i na pewno zagoszczą na naszym stole częściej. Rewelacyjny przepis!!!
Katrin...fajnie że i Tobie smakowały ;))) dziekuję za komentarz i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEkstra przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kotlety mielone i klopsiki dlatego przepis wypróbuję - ale obowiązkowo z makaronem
OdpowiedzUsuńWypróbowałem u siebie, wyszły rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńChaserabinov...cieszę się że smakowały, dziekuję za komentarz
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie. Do wypróbowania zdecydowanie
OdpowiedzUsuń