...to ciasto czekało rok i wreszcie się doczekało ;) Powiem szczerze że bałam się iż coś nie wyjdzie ale jakoś wyszło. Fajnie wygląda w sam raz na święta wielkanocne. Taka moja uwaga ciasto to lepiej piec bez termoobiegu bo dość szybko się rumieni co widać na zdjęciu.
To mój ostatni wpis przed świętami więc wszystkim odwiedzającym mój blog życzę
Radosnych Świąt Wielkanocnych!!!!!
Ciasto białe:
6 białek
1/2 łyżeczki wodorowinianu potasu-cream of tartar (lub 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny),
1/2 łyżeczki soli,
3/4 szklanki cukru pudru (można dać odrobinę mniej),
1/2 szklanki mąki,
1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub kilka kropel oleju waniliowego
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ubijaj białka do spienienia. Dodaj wodorowinian potasu i sól,
ubijaj do momentu aż mieszanina zacznie utrzymywać kształt, ale jeszcze nie będzie bardzo sztywna.
Szybko wmieszaj wanilię. Przesiej cukier i mąkę cztery razy. Następnie wmieszaj do piany z białek.
Umieść w dobrze natłuszczonej formie (użyłam na babkę), odstaw na bok.
Ciasto żółte:
6 żółtek,
1 łyżeczka ekstraktu wanilii (ja dałam kilka kropel olejku cytrynowego i tę wersję polecam),
1/4 łyżeczka soli,
3/4 szklanki cukru pudru,
3/4 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 szklanki wrzącej wody
Ubijaj żółtka trzy minuty, dodaj sól i wanilię, następnie ubijaj stopniowo dodając cukier.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia cztery razy i dodawaj na przemian z wrzątkiem (najlepiej wlać do rondelka więcej wody i trzymać gotującą się wodę cały czas na gazie).
Umieść mieszaninę na wierzchu ciasta białego. Piecz 50 minut, ciasto musi całkowicie wystygnąć
(przynajmniej godzinę) przed usunięciem z formy.
źródło: "Niebieska Pistacja"
Zdrowych, Wesołych i smacznych Swiąt :-)
OdpowiedzUsuńKochana, radosnych i zdrowych świąt dla Ciebie i Rodzinki :*
OdpowiedzUsuńRusskaya...dziekuję ;)))
OdpowiedzUsuńAgato...dziękuje bardzo ;))
Lutka...dziękuję pięknie :)
Kasiu...no ja też własnie tylko muszę troche foremek kupic bo mam jedną ;)) i dziękuję za zyczenia
Zjedz_mnie...dziekuję ;)))
Ewo...haha noo rok rok;) bo tak sobie pomyślałam że w sam raz na Wielkanoc będzie;)))
Degustatorka...dziekuję ;))
bardzo ładnie Ci wyszło to ciacho :)
OdpowiedzUsuńWesołych świąt :)
ciasto wygląda pięknie. Zdrowych Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńOd razu przypomniało mi twoje ciasto o Tulipanie, który kiedyś planowałam upiec. :)
OdpowiedzUsuńWesołych, pogodnych i radosnych Świąt!!! a ciasto wspaniale Ci wyszło. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWspaniałych świat:)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt!
OdpowiedzUsuńWesolych i slodkich swiat:)
OdpowiedzUsuńWesołych i smakowitych Świąt Ci życzę:)
OdpowiedzUsuńBabka świetna:)
Zdrowych i spokojnych Świat! :-) A ciacho śliczne, takie słoneczne i na pewno pyszne :-)
OdpowiedzUsuńCudny wyszedł ten żokil :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za życzenia, ja Tobie również życzę Dobrych, Smacznych Świąt!
Flusso...dzieki, sama wiesz że sie obawiałam ;))
OdpowiedzUsuńAsiu...dziekuję ;) a kolorki rzeczywiście słoneczne
Sowa_nie_sowa...jak ja zobaczyłam pierwszy raz też mnie zachwyciła
Mary..dziekuję i na pewno będą slodkie ;))
Myniolinka...dziekuję ;)))
Wiosenka...dziekuję ;))
Chanya...dziekuję, a ciasta przyznam szczerze trochę się obawiałam:)
Pluskotka...:) no tulipan tez wygląda fajnie ;)
Adrianamilner...dziekuję i wzajemności ;)
Chantel...dziekuję ;)
Piękny ten żonkilek:-) zjadłabym sobie kawałek, pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńAle ładnie się to ciasto nazywa a jak smakowicie wygląda:) Dodaję je do mojej listy "do zrobienia" :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie:)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakuje!
!
OdpowiedzUsuńAmaranthrose...dziękuję ;) a w smaku hmm ta jasna częśc fajnie smakuje i jest wilgotna , nawet jedna osoba zapytała mnie czy to jest z serem
Kasia...polecam zrobić bo na prawdę fajnie wygląda i wszystkim sie podoba
Kasiu...dziękuję bardzo :)
Iza wygląda fantastycznie ! Ja za babki rzadko się zabieram. Nie bardzo mi wychodzą.
OdpowiedzUsuńEwo...dziękuję :)skuś sie kiedys może nie koniecznie na tą ale babka cytrynowa wyjdzie na pewno ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń