...pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Przepis znalazłam na blogu "Every Cake Yon Bake" Z podanych składników wyszły mi 2 blachy moje "kwadraty kroiłam na oko ale tropiąc ślady od truskawek było ich około 19 sztuk nie policzyłam przed pieczeniem a gdy się upiekły to znikały gorące prosto z blachy...
4 szklanki mąki
3 dkg drożdży
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
300 ml letniego mleka
pół kostki (100g) roztopionego i przestudzonego masła
kruszonka:
150 g zimnego masła,
3/4 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
szczypta soli
truskawki
Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, wlać 1/2 szklanki mleka i odstawić na ok. 10 minut aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie dodajemy jajko, żółtka, sól, resztę cukru i cukier waniliowy. Dolewając mleko zagniatamy dość luźne ciasto, które będzie się przyklejało do dna miski ale nie do boków. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Na koniec wlewamy masło i jeszcze raz dobrze wyrabiamy.
Odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę lub aż powiększy objętość dwukrotnie. Ciasto wyjmujemy na omączony stół, rozwałkujemy na duży prostokąt ok. 1 cm grubości. Kroimy ostrym nożem na kwadraty ok. 12x12 cm, po przekątnej kładziemy po 2-3 truskawki i przeciwległe brzegi zaciskamy mocno nad truskawkami. Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
kruszonka: Zagniatamy kruszonkę (wcierając mąkę wymieszaną z cukrem i solą opuszkami palców w masło, tworząc grudki). Bułeczki posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 20 minut, lub aż się zarumienią.
Cudowne i do tego z truskawkami .Mniam
OdpowiedzUsuńLutka...dziękuję a z truskawkami chyba lubię najbardziej ;))
OdpowiedzUsuńWaffel...dziękuję za komentarz i cieszę się że smakowały ;)nic innego nie pozostaje jak zrobić powtórkę ;))
Degustatorka...dziekuję ;)))
Kasiu...mam nadzieję że będą smakowały i dasz znać jak wyszły, a jak braknie truskawek można dżem albo coś innego a nawet takie bez niczego bułki ulepić
truskawki i drożdżówki doskonale do siebie pasują - pięknie ci wyszły.
OdpowiedzUsuńJesteśmy z mężem po pysznym śniadanku .......zjedliśmy pyszne bułeczki które sama upiekłam sąąąą pyszne:)
OdpowiedzUsuńFenomenalna drożdżówka! uwielbiam takie słodkości
OdpowiedzUsuńAnetka...ja też :)))
OdpowiedzUsuńSylwia...dziekuję za komentarz i miło mi że bułeczki i Wam smakują ;)))
Usagi...dziękuję, masz rację to idealny duet
Oj, mialam wykorzystywac sezon truskawkowy 'do bolu'... Na dobrych intencjach sie skonczylo :) Zapraszam sie przynajmniej do Ciebie, na kawunie, bo cos z ciastem drozdzowym sie ostatnio nie lubimy... :(
OdpowiedzUsuńoj, wsunęłabym taką drożdżówę :)
OdpowiedzUsuńhmm.. w skladnikach na drożdzówki podajesz pół szklanki cukru a w przepisie tyłko łyżeczkę.. gdzie reszta? pytam bo w sobotę będę je piec :)
OdpowiedzUsuńWesnulka...jest napisane ale proszę ;))) kiedy drożdże urosną dodajemy resztę składników i w tym cukier. mam nadzieję ze będą smakowały
OdpowiedzUsuńGruszkazfartuszka...';))) zapraszam
Kasiu...wpadaj ;) zawsze sobie możemy "Calineczkę" zapodać :))))
a faktycznie, zwracam honor
OdpowiedzUsuńIza nie można tak kusić smakowitymi drożdżówkami:) Niestety ja i ciasto drożdżowe jakoś się nie lubimy, tzn. ono nie lubi mnie :)
OdpowiedzUsuńEwo...może się skusisz na te bo są na prawdę proste i smaczne a jak nie to zapraszam do siebie ;)))
OdpowiedzUsuńWesnulka...;)) czasem cos nam umknie ;)
Pyszne drożdżówki.
OdpowiedzUsuńZ truskawkami to chyba moje ulubione:)
takie jeszcze lekko ciepłe muszą być najcudowniejsze :)
OdpowiedzUsuńJa już chyba setny raz patrzę na te bułeczki, tak mi się podobają i kuszą... Pewnie z innymi owocami też będą dobre?:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Asiu...nie ma co patrzeć tylko trzeba sie skusić i zrobić ;)))) może z jagodami?
OdpowiedzUsuńChantel...o tak masz rację ;)
Amaranthrose...no moje też ;)
Co za wspaniałości! Też bym zjadła taką prosto z piekarnika :-) Natychmiast biorę przepis :-)
OdpowiedzUsuńJedne z moich ulubionych
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńIdealna na teraz, sezon truskawkowy prawie w pełni! Trzeba korzystać!
OdpowiedzUsuń