...nie wiem jak to się stało, że choć lubię cytrynowe smaki to wcześniej nie robiłam ani nawet nie jadłam lemon curd. Jest pyszny; wyjadam go łyżką ze słoika. Skorzystałam z przepisu Natalii. Polecam...
sok i skórka otarta z 2 cytryn
160 g cukru
2 żółtka
2 jajka
80g masła
W garnuszku roztrzepujemy jajka, żółtka i cukier; do połączenia. Dodajemy masło, sok i skórkę z cytryn. Stawiamy na kuchence; podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przecedzamy przez sitko. Przelewamy do wyparzonego słoika.
Krem ten można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Z podanych składników wyszedł mi prawie pełny 500g słoiczek kremu.
Wow, wiem co to jest, mieszkam w UK i tutaj ten przysmak znam, choc prawde powiedziawszy na poczatku podchodzial raczej sceptycznie:) Robie dla dzieci muffinki z lyzka tego zlotego cuda i wychodza wspaniale:) a czasami jak mam handre i ochote na cos slodkiego to tez potrafie jesc ze sloika:)) Ja ma przepis do mikrofalowki ale jeszcze nie probowalam. Chyba najwyzsza pora. Dzieki za przypomnienie!
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcie ,cudownego kremu .Pycha
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda na tej fotce :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale podoba mi się.
OdpowiedzUsuńUwielbiam lemon curd. Zresztą chyba wszystkie kremy owocowe.
OdpowiedzUsuńMmmmmm wygląda obłędnie. Jeszcze nie robiłam, ale chyba w końcu się skuszę :)
OdpowiedzUsuńAsik...ojj skuś się bo na prawdę warto
OdpowiedzUsuńKarolina...tez będę próbowała z innymi owocami ;)
Degustatorka...polecam jest pyszny; jeśli lubisz cytrynowe smaki
Agattekh...dziękuję :)
Lutka...dziękuję ślicznie
Maria...ja czytałam, oglądałam juz chyba ze dwa lata i żałuję że dopiero teraz zrobiłam ta pyszność. Nie wiem jak smakuje kupny ale tu jest chwilka roboty wiec polecam zrobić :)
Te Twoje zdjęcia są powalające! Aż chce się jeść nawet coś, za czym się nie przepada. :)
OdpowiedzUsuńOd brata też dostałam na niego przepis i w końcu muszę się zabrać zeby zrobić ;-)
OdpowiedzUsuńLemon curd to coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńdobrze ze u ciebie jest ten przepis bo juz nie musze szukać innego sprawdzonego.
OdpowiedzUsuńBardzo żałuję, że jeszcze swojego nie zrobiłam...
OdpowiedzUsuńJaki piękny słoiczek! A zawartość musi być pyszna!:-) Też uwielbiam cytrynowe smaki ale takiego curdu sama nigdy nie robiłam:-)
OdpowiedzUsuńJudik...dziekuję, i polecam jest pyszny
OdpowiedzUsuńPati...ja tez zaluję że dopiero teraz z chodzil za mną co najmniej rok
Bernika...polecam:)
Natalia...ojj tak!
Asia...koniecznie zrób, ja żaluje że tak dlugo zwlekałam
Madzia...dziękuję ;))
Do lemon curd wstyd się przyznać, ale zabieram się już chyba ze dwa lata... A mam taki apetyczny przepis z użyciem tego smakołyku :)
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam po raz pierwszy mój lemon curd. Wcześniej go nie jadłam a wszyscy znajomi go chwalili, więc postanowiłam spróbować.Wyszedł PYSZNY! Świetnie smakuje sam ale upiekłam go w drożdżówce(tylko jednej bo chciałam spróbować) i szkoda że tak mało bo drożdżowe ciasto w połączeniu z lemon curdem jest boskie. Przepis zapisuje i polecam wszystkim spróbować
OdpowiedzUsuń