niedziela, 10 marca 2013

kostka alpejska

...ciasto z pyszną masą kajmakową; któż jej nie lubi ;) W masie śmietanowej był w przepisie cukier ja nie dodawałam bo masa kajmakowa jest bardzo słodka i moim zdaniem już go nie potrzeba. Żelatyna w masie również nie jest konieczna...




ciasto biszkoptowe:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Krem kajmakowo-bezowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bez

Masa śmietanowa:
400 ml kremówki 36%
2,5 łyżeczki żelatyny
½ tabliczki gorzkiej czekolady



ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.

Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.

Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.

wymiar blachy: 35x25 cm

pieczenie: 25 minut, 175st termoobieg.



źródło: "Domowe potrawy dla każdego"





20 komentarzy:

  1. O matko ta kostka wygląda pięknie i jestem pewna, że równie dobrze smakuje. Pozdrawiam. I zapraszam do siebie:0

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przesmacznie. Zapewne jeszcze lepiej smakuje. Trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! Kocham kajmak, bezy, bitą śmietanę i czekoladę - czyli wszystko w tym cieście

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tu pysznie!! Chyba dzisiaj nie oderwę się od tej strony :) Naprawdę gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  5. http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/6 maja 2013 22:21

    Tu jest wszystko co kocham :))))
    koniecznie muszę to ciacho zrobić ;)

    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. No cóż, masa kajmakowa nie chciała się ściągnąć. Mimo włożenia do lodówki w dalszym ciągu była leista, śmietana oddzielała się od biszkoptu jednym słowem ciasto nie nadawało się do podania na stół.
    Jeśli ktoś ma jakieś sensowne propozycje - czekam na komentarz.

    OdpowiedzUsuń
  7. do Waldek
    no nie wierze że nie wyszło
    coś musiałeś źle "nakręcić"
    ja dzisiaj upiekłam... ale do masy kajmakowej dodałam 300g masła zamiast 180g i wyszło zajefajne...

    OdpowiedzUsuń
  8. Waldek a jak smietana mogła oddzielć sie od biszkoptu jak jej na nim nie ma? a tak poaz tym nie wiem czemu mogło Ci nie wyjść ja robilam z w/w przepisu i było ok

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla mnie za słodkie. Następnym razem zrobię, ale dam mniej bez, co najmniej o połowę.Jako że w sklepie udało mi się znaleźć jedynie bezy różowo-białe ciasto było trochę łaciate.Zamiast startej czekolady posypałam gorzkim kakao, bo przy 30 stopniach czekolada topiła mi się w rękach ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy można to ciacho mrozić??

    OdpowiedzUsuń
  11. Ola..ja nie probowałam, ale mysle że tak kiedyś mroziłam tort z bita śmietana i był ok

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam, i rewelacja. na prawde pyszne ciasto, jest słodkie ale ta masa snietanowa i gorzka czekolada przełamują te słodkość :) ja dałam ok 15 dag bez wiec masa kajmakowa nie była tak bardzo słodka. ale na prawde polecam. a robi sie to ciasto bardzo szybko.

    OdpowiedzUsuń
  13. Magda...dziękuje za komentarz i cieszę się że smakowało ;) a co da ciasta racja jest słodkie, ja cukier pominęłam w bitej śmietanie bo już w ogóle bym chyba nie zjadła ;)) Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja na ciasto daję drzem porzeczkowy, przełamuje smak :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Zgadzam się z Waldkiem

    OdpowiedzUsuń
  16. gorącą żelatynę wlać do ubitej śmietany czy zimną??

    OdpowiedzUsuń
  17. Malina...żelatynę dajemy zimną

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam Ciasto dobre ale jak dla mnie za słodkie!!Nie wiem czemu masa mi się ścieła po dodaniu bez??

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy bezy można zastąpić czymś innym? Np. biszkoptami albo pokruszonymi wafelkami...? Pytam z ciekawości :)No i zaskoczyłaś mnie jeszcze czymś: mąka ziemniaczana do ciasta biszkoptowego? To dla mnie nowość i nie omieszkam jej wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Molka..wafelki można by dorzucić, ale jak dla mnie to bezy najbardziej do tej masy kajmakowej pasują; ale spokojnie możesz dac ich mniej niz w przepisie. A biszkopt z mąka ziemniaczaną jest bardzo dobry ;)

    OdpowiedzUsuń