...ciasto z pyszną masą kajmakową; któż jej nie lubi ;) W masie śmietanowej był w przepisie cukier ja nie dodawałam bo masa kajmakowa jest bardzo słodka i moim zdaniem już go nie potrzeba. Żelatyna w masie również nie jest konieczna...
ciasto biszkoptowe:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bez
Masa śmietanowa:
400 ml kremówki 36%
2,5 łyżeczki żelatyny
½ tabliczki gorzkiej czekolady
ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.
Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.
Na ciasto wyłożyć krem kajmakowy, bitą śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.
wymiar blachy: 35x25 cm
pieczenie: 25 minut, 175st termoobieg.
źródło: "Domowe potrawy dla każdego"
O matko ta kostka wygląda pięknie i jestem pewna, że równie dobrze smakuje. Pozdrawiam. I zapraszam do siebie:0
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie. Zapewne jeszcze lepiej smakuje. Trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCudne! Kocham kajmak, bezy, bitą śmietanę i czekoladę - czyli wszystko w tym cieście
OdpowiedzUsuńJak tu pysznie!! Chyba dzisiaj nie oderwę się od tej strony :) Naprawdę gratulacje!
OdpowiedzUsuńTu jest wszystko co kocham :))))
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę to ciacho zrobić ;)
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
No cóż, masa kajmakowa nie chciała się ściągnąć. Mimo włożenia do lodówki w dalszym ciągu była leista, śmietana oddzielała się od biszkoptu jednym słowem ciasto nie nadawało się do podania na stół.
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś ma jakieś sensowne propozycje - czekam na komentarz.
Tez mialam podobnie .Mysle ze tez tu nalezy dac lyzke zelatyny
Usuńdo Waldek
OdpowiedzUsuńno nie wierze że nie wyszło
coś musiałeś źle "nakręcić"
ja dzisiaj upiekłam... ale do masy kajmakowej dodałam 300g masła zamiast 180g i wyszło zajefajne...
Waldek a jak smietana mogła oddzielć sie od biszkoptu jak jej na nim nie ma? a tak poaz tym nie wiem czemu mogło Ci nie wyjść ja robilam z w/w przepisu i było ok
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla mnie za słodkie. Następnym razem zrobię, ale dam mniej bez, co najmniej o połowę.Jako że w sklepie udało mi się znaleźć jedynie bezy różowo-białe ciasto było trochę łaciate.Zamiast startej czekolady posypałam gorzkim kakao, bo przy 30 stopniach czekolada topiła mi się w rękach ;-)
OdpowiedzUsuńczy można to ciacho mrozić??
OdpowiedzUsuńOla..ja nie probowałam, ale mysle że tak kiedyś mroziłam tort z bita śmietana i był ok
OdpowiedzUsuńzrobiłam, i rewelacja. na prawde pyszne ciasto, jest słodkie ale ta masa snietanowa i gorzka czekolada przełamują te słodkość :) ja dałam ok 15 dag bez wiec masa kajmakowa nie była tak bardzo słodka. ale na prawde polecam. a robi sie to ciasto bardzo szybko.
OdpowiedzUsuńMagda...dziękuje za komentarz i cieszę się że smakowało ;) a co da ciasta racja jest słodkie, ja cukier pominęłam w bitej śmietanie bo już w ogóle bym chyba nie zjadła ;)) Pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńJa na ciasto daję drzem porzeczkowy, przełamuje smak :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Waldkiem
OdpowiedzUsuńgorącą żelatynę wlać do ubitej śmietany czy zimną??
OdpowiedzUsuńMalina...żelatynę dajemy zimną
OdpowiedzUsuńZrobiłam Ciasto dobre ale jak dla mnie za słodkie!!Nie wiem czemu masa mi się ścieła po dodaniu bez??
OdpowiedzUsuńCzy bezy można zastąpić czymś innym? Np. biszkoptami albo pokruszonymi wafelkami...? Pytam z ciekawości :)No i zaskoczyłaś mnie jeszcze czymś: mąka ziemniaczana do ciasta biszkoptowego? To dla mnie nowość i nie omieszkam jej wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMolka..wafelki można by dorzucić, ale jak dla mnie to bezy najbardziej do tej masy kajmakowej pasują; ale spokojnie możesz dac ich mniej niz w przepisie. A biszkopt z mąka ziemniaczaną jest bardzo dobry ;)
OdpowiedzUsuńKostka prezentuje się zjawiskowo :-)
OdpowiedzUsuńWitam,a czy do masy śmietanowej trzeba cukier?
OdpowiedzUsuńNie słodzimy bo ciasto jest dość slodkie
Usuń