...piekłam już kilka ciast siostry Anastazji i wszystkie mi smakowały. Tak też jest z tą szarlotką, a nawet mogę napisać że jest to jedna z lepszych jakie jadłam...
4 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
200g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 żółtka
ok. 1.5 kg jabłek polecam szarą renetę
2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Masło siekamy z mąką nożem. Żółtka miksujemy z cukrem i śmietaną. Wlewamy do mąki, dodajemy proszek do pieczenia i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące możemy podsypywać je mąką. Ciasto schładzamy w lodówce minimum godzinę. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki blaszki (wcześniej należy ją posmarować masłem i posypać np manną). Na cieście układamy jabłka, posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym; ścieramy na tarce drugą cześć ciasta, można też rozwałkować i położyć na wierzchu tylko wtedy nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy aż nabierze ładnego koloru około 35-40 minut. Posypujemy cukrem pudrem
rozmiar blachy: 24x28 cm
nie do końca rozumiem przepis w momencie dodajemy resztę składników czyli tylko proszek do pieczenia czy do ciasta tez dodaję cukier waniliowy? Proszę o wytłumaczenie bo jutro rano zabieram się do roboty:) Dziękuję
OdpowiedzUsuńMagda...oryginalnie cukier waniliowy był w cieście ale ja posypałam nim jabłka. Dzięki za uwagę rzeczywiście pozostał tylko proszek i zaraz zmienię dla jasności.
OdpowiedzUsuńmam pytanie skad mam wziąć kwaśna smietane? przepraszam ale nie jestem dobra w gotowaniu i w pieczeniu.
OdpowiedzUsuńMala...weź zwykłą 12%
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńa do tych jablek to dodawac ta galaretke czy nie?
OdpowiedzUsuńMala...nie nic nie potrzeba dodawać, tylko jak napisałam po starciu na tarce trzeba wycisnąć z nadmiaru soku
OdpowiedzUsuńok dziekuje
OdpowiedzUsuńdziękuję serdecznie za wyjaśnienie, lecę do sklepu i jutro rano biorę się do robotki:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam , godzinkę temu. Jeszcze ciepłe kroiłam. PYSZNA Polecam
OdpowiedzUsuńSuper właśnie dwie godziny temu zrdobiłam,jest pyszne.Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńWSPANIALA,TEZ PIEKLAM REWELACYJNE SA TEZ PRZEPISY PANI LUSKI,TYLKO NIE WIEM GDZIE JE KUPIC?
OdpowiedzUsuńCieszę się że skorzystałyście z przepisu no i najważniejsze że smakowała;) Dziękuję za komentarze. Pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńupiekłam właśnie-wyśmienita
OdpowiedzUsuń!ale wczesniej podgotowałam jabłka aby były miekkie, i podpieklam dolna czesc cista lekko.Polecam!
szarlotka to najlepsze ciasto i zawsze wychodzi
OdpowiedzUsuńTakiego apetytu sobie narobilem ze odrazu do pracy sie zabralem tylko ciasto wyszlo mi jak na pizze ale nie odpuszcze tez zjem bo pachnie jak u sasiadki na swieta :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie jem moją nocną robotkę:) 1 raz robiłam szarlotkę i wyszła naprawdę super. Ale mam pytanie jeśli chodzi o samo ciasto podczas robienia(konsystencję) czy ono ma być tak twarde że aż nie dało się rozwałkować? i się po prostu kruszyło? Ledwo je wyrobiłam, myślałam że palce połamie. Co mam zrobić na przyszłość żeby nie było takie twarde a może w szarlotkach tak ma być ( 1 raz robiłam )Proszę o wskazówki co zrobiłam źle na przyszłość (konsystencję-bo smak jest super) bo wiem że był to mój 1 ale nie ostatni raz. Dziękuję za przepis.Pozdrowienia z zimnego Białegostoku:)
OdpowiedzUsuńMagda...to ciasto kiedy się wyrabia wlasnie takie jest mnie też ciężko było rozwałkowac więc sobie odpuściłam i po prostu wylepiłam blachę a wierzch na tarce starłam a w oryginale było również rozwałkowane, ale gdy zaczełam to robić to strasznie się łamało. W sumie jak nie chcemy wylepiać blachy to równiez ciasto na spód można na tarce zetrzec. Ale po upieczeniu było ok??? Równiez pozdrawiam i miłego dnia zyczę ;)
OdpowiedzUsuńtak po upieczeniu było super, chociaż koleżanki w pracy mówiły że ciut za twarde, ale jak dla mnie to było super, gorzej ze zrobieniem jego:)dla mnie jest przepyszna, na weekand znowu zrobię tylko dam więcej jabłek:)Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńdoskonała szarlotka, pyszności, polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuń