wtorek, 28 maja 2013

pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym

...robię je od czasu do czasu zazwyczaj kiedy nie chce mi się robić obiadu. Przepis pochodzi z książki "Obiad w pół godziny" i rzeczywiście cały obiad mamy w 30 min, w czasie gdy gotują się ziemniaki zajmujemy się mięsem..






40dag mielonego mięsa
jajko
łyżka mąki
3 łyżki śmietany jogurtu
2 szklanki wody
2 łyżki płatków owsianych
duży pęczek koperku
sól, pieprz




Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem i płatkami owsianymi.

Z masy uformować nieduże pulpety. W rondlu zagotować wodę. Do wrzątku włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok 20min. Wyjąć pulpety na talerz.

Łyżkę mąki wymieszać z 5-6 łyżkami wody wlać do wywaru w którym gotowały się pulpety i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodając jogurt oraz koperek. Włożyć z powrotem pulpeciki wymieszać podgrzać (nie gotować )

21 komentarzy:

  1. muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczarkamysia30 maja 2013 12:31

    Mmmm.. wyglądaja tak lekko i pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, ja mielonego nie jem, chyba, żeby czymś je zastąpić,

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł na obiad :) pięknie wygląda i na pewno smakuje, bo uwielbiam SOS KOPERKOWY :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bez jarzynek bym tego nie ugotowała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pan Deserek :)30 maja 2013 16:44

    Jak zwykle same pyszności u Ciebie - a ja uwielbiam takie małe pulpeciki w sosie koperkowym :) są rewelacyjne ! A o zdjęciach już nie wspomną ! Fotki piękne :) !

    OdpowiedzUsuń
  8. Adela lat 73+30 maja 2013 18:17

    Sos koperkowy to wrota do raju! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak to jest?!: pulpety po ugotowaniu na talerz, mąkę wymieszaną z wodą do pulpetów(na talerz?!!!)doprow. do wrzenia??? dodać koper i śmietanę i włożyć z powrotem pulpeciki ufff coś tu nie gra może ktoś mi to usystematyzuje, a co z wodą z gotowania pulpetów?

    OdpowiedzUsuń
  10. Lilka...racja źle napisałam powinno byc do wywaru. Zaraz poprawie i dzieki za uwage

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo szybkie danie obiadowe. Świetne na wyjazdach wakacyjnych.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś, jak nie byłam jeszcze na emeryturze, często robiłam coś podobnego na szybko przed pracą.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki za szybką reakcję. Przepis już leży w mojej "bazie przepisów" , jak wypróbuję to podzielę się efektem i wrażeniami.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. magdzia4444831 maja 2013 10:45

    Uwielbiam pulpety, a szczególnie w sosie koperkowym. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie to mogę jeśc codziennie

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają super uwielbiam ten sos

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne danie. Skorzystałam z przepisu i zrobiłam na dzisiejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam te pulpeciki są pyszne. Sos wychodzi delikatny a koperek sprawia że nabierają fantastycznego aromatu. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. pychaaaaaaaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  20. Pulpeciki wyglądają wyjątkowo smacznie : )

    OdpowiedzUsuń