...robię je od czasu do czasu zazwyczaj kiedy nie chce mi się robić obiadu. Przepis pochodzi z książki "Obiad w pół godziny" i rzeczywiście cały obiad mamy w 30 min, w czasie gdy gotują się ziemniaki zajmujemy się mięsem..
40dag mielonego mięsa
jajko
łyżka mąki
3 łyżki śmietany jogurtu
2 szklanki wody
2 łyżki płatków owsianych
duży pęczek koperku
sól, pieprz
Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem i płatkami owsianymi.
Z masy uformować nieduże pulpety. W rondlu zagotować wodę. Do wrzątku włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok 20min. Wyjąć pulpety na talerz.
Łyżkę mąki wymieszać z 5-6 łyżkami wody wlać do wywaru w którym gotowały się pulpety i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodając jogurt oraz koperek. Włożyć z powrotem pulpeciki wymieszać podgrzać (nie gotować )
muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMmmm.. wyglądaja tak lekko i pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńszkoda, ja mielonego nie jem, chyba, żeby czymś je zastąpić,
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na obiad :) pięknie wygląda i na pewno smakuje, bo uwielbiam SOS KOPERKOWY :)
OdpowiedzUsuńbez jarzynek bym tego nie ugotowała.
OdpowiedzUsuńJak zwykle same pyszności u Ciebie - a ja uwielbiam takie małe pulpeciki w sosie koperkowym :) są rewelacyjne ! A o zdjęciach już nie wspomną ! Fotki piękne :) !
OdpowiedzUsuńSos koperkowy to wrota do raju! :)
OdpowiedzUsuńjak to jest?!: pulpety po ugotowaniu na talerz, mąkę wymieszaną z wodą do pulpetów(na talerz?!!!)doprow. do wrzenia??? dodać koper i śmietanę i włożyć z powrotem pulpeciki ufff coś tu nie gra może ktoś mi to usystematyzuje, a co z wodą z gotowania pulpetów?
OdpowiedzUsuńLilka...racja źle napisałam powinno byc do wywaru. Zaraz poprawie i dzieki za uwage
OdpowiedzUsuńBardzo szybkie danie obiadowe. Świetne na wyjazdach wakacyjnych.
OdpowiedzUsuńKiedyś, jak nie byłam jeszcze na emeryturze, często robiłam coś podobnego na szybko przed pracą.
OdpowiedzUsuńDzięki za szybką reakcję. Przepis już leży w mojej "bazie przepisów" , jak wypróbuję to podzielę się efektem i wrażeniami.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpety, a szczególnie w sosie koperkowym. :)
OdpowiedzUsuńTakie to mogę jeśc codziennie
OdpowiedzUsuńwyglądają super uwielbiam ten sos
OdpowiedzUsuńŚwietne danie. Skorzystałam z przepisu i zrobiłam na dzisiejszy obiad:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam te pulpeciki są pyszne. Sos wychodzi delikatny a koperek sprawia że nabierają fantastycznego aromatu. Polecam :)
OdpowiedzUsuńpyszności :D
OdpowiedzUsuńpychaaaaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuńPulpeciki wyglądają wyjątkowo smacznie : )
OdpowiedzUsuń