...bardzo lubię takie ciasta z budyniem. Więc ten przepis długo nie czekał na zrobienie. Połączenie kokosa i wiśni mniamm, można dodać inne owoce ale najlepsze będą te trochę kwaskowate.
i jak co roku podziękowania (choć tym razem nieco spóźnione bo 17.07 minęło 5 lat od mojego pierwszego wpisu) za komentarze i odwiedziny dla wszystkich, którzy do mnie zaglądają z różnych zakątków świata...
Spód:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła (schłodzonego)
1 jajko
do miski przesiewamy obydwie mąki, dodajemy cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy palcami masło z mąką i cukrem. Następnie dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Wyłożyć papierem blachę 25x23cm, wylepić ciastem i odstawić na ok godzinkę do lodówki. Po tym czasie spód nakłuć widelcem.
Piekarnik nagrzać do 160st i piec ok 25 min na blado złoty kolor.
Budyń kokosowy:
400 ml puszka mleka kokosowego
1 i 1/2 szklanki mleka
2 budynie kokosowe lub śmietankowe
4 łyżki cukru
zagotować mleko kokosowe z 1 szklanką mleka krowiego. W reszcie mleka rozpuścić dwa budynie, dodać 4 łyżki cukru. Ugotować budyń.
Kruszonka kokosowa:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
125 g schłodzonego masła
oraz:
600-700g wiśni
cukier puder
Wiśnie pokroić na połówki i wyjąć pestki. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
do miski przesiać obydwie mąki, dodać połowę wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na kawałki zimne masło. Rozetrzeć palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka, na koniec wymieszać z resztą wiórków kokosowych.
Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć wiśnie (rozcięciem do góry).
Przykryć budyniem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor.
Pyszne letnie ciasto ! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają te wiśnie w masie budyniowej. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńGratuluję rocznicy, a ciasto pyszne!:)
OdpowiedzUsuńOwoce, masa budyniowa, brzmi wspaniale, czy mogę kawałek ;), pozdrawiam cieplutko :-).
OdpowiedzUsuńPyszniutkie, zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :-)
OdpowiedzUsuńCiacho pysznie i pięknie wygląda. Gratuluję piątych urodzin bloga i wytrwałości w jego prowadzeniu. Kawał czasu!
OdpowiedzUsuńDalej jestem pod wrażeniem wytrwałości w blogowaniu :) Oby następne 5 lat minęło tak lekko i szybko! A ciasto superowe i na pewno pyszne! Ostatnio robiłam kokosową kruszonkę do krajanki jagodowej :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle cudnie i pysznie .Zjawiskowe !
OdpowiedzUsuńGratulacje!!! Pyszne ciacho.
OdpowiedzUsuńChoć za kokosem nie przepadam, to jednak kusi mnie ten budyń i wiśnie!
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka poleciała, przepysnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpychaaaaaaaaaa, polecam!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńJudik...dzieki :)
OdpowiedzUsuńLilunia...:) cieszę się że smakowało :)
Zjedz_mnie...dziekuję :)
Pati...kokosa nie trzeba dodawać a ciasto polecam wypróbowania
Degustatorka...dziękuję
Lutka...dziękuję ;))
Natalia...dziękuję ;)) oojj tak kokosowa kruszonka jest bardzo pyszna
Moniko...dziekuję, no mam nadzieję że mi jeszcze trochę starczy bo mam zapisane ponad 400 nowości do wypróbowania i co dzien przybywają nowe
Asia...dziekuję
Kasia....to trzeba upiec ;)))
Justynko..dokładnie ja też takie połączenia uwielbiam
Majana...dziękuję ;)
Karolina...dziękuję i na prawdę pyszne jest to połączenie
Grażynko..dziękuję :)
Już na sam widok ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńPrzecudne to ciasto! Dokladnie takie, jakie kocham... Szkoda tylko, ze nie jest z rodzaju 'wrzuc wszystko i zamieszaj'... Ale nie mozna miec wszystkiego, co? :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda mega smacznie !
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :) Już nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę wypróbować Twój przepis :) Pozdrawiam i zapraszam do swojej blogowej kuchni.
OdpowiedzUsuń