...idealny deser bez pieczenia na upalne dni i nie tylko. Sernik jagodowo-śmietankowy nam tak zasmakował, że zniknął błyskawicznie, dnia następnego nie doczekał...
Składniki na ciasteczkowy spód:
100 g maślanych herbatników
60 g masła
Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia; ja zawsze zapominam. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
700 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub wiaderkowego
1 łyżka soku z cytryny
mała śmietana kremówka
3/4 szkl drobnego cukru
2-3 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody ( 3 jeżeli mamy mrożone owoce)
1 szklanka jagód
Twaróg zmiksować z cukrem. Dodać ubitą kremówką i sok z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.
Jagody zmiksować blenderem. Masę serową podzielić na 2 części. Białą wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawić ponownie do lodówki. Do drugiej dodać jagody i jeśli potrzeba dosłodzić. Następnie na masę białą wylać jagodową. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.
To ja tu się odchudzam! Tworze artykuły KARYKATURALNE ODCHUDZANIE!!!! A Ty tu takie pyszności serwujesz?????????????! :-) Pozdrawiam!!!!!
OdpowiedzUsuńpowiem ci, że to jest wykwintne
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie i niezwykle apetycznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki na zimno, Twój wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńTen serniczek wygląda niesamowicie
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek :) piękny
OdpowiedzUsuńPyyychota;)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńO jaki super przepis muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńRobiłam go i jest super, tylko, że ja na wierzchu dekoruję jagodami lub borówkami, w zależności co kto ma i zalewam galaretką z owoców leśnych, pycha.
OdpowiedzUsuńja też nie lubie papieru wykladać na dno tortownicy lecz jest rewelacyjny sposób kłade płat wafla odpowiednio przyciety, łatwo przenieśc potem na tortownice i fajnie sie kroi
OdpowiedzUsuńsernik wygląda apetycznie... fajna kolorystyka:)
OdpowiedzUsuńSerniki na zimno to jedna z mych słabości... mniam mniam
OdpowiedzUsuńPychota
OdpowiedzUsuńrobiłam juz i był pyszny. i teraz w czwartek zaprosiłam na niego gości wiec zrobie go ponownie :D pyyycha!
OdpowiedzUsuńMonia...cieszę się że smakował i dziękuję za komentarz
OdpowiedzUsuńCzy przed wylaniem masy jagodowej trzeba czekac az zetnie sie biala? Zamierzam ten sernik robic rano i bede miec max 1 godz zeby go przygotowac.
OdpowiedzUsuńNatka...tak ale dosłownie na chwilkę 10-15 minut, w tym czasie robimy masę jagodową. Daj znac jak wyszedł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyszedl booooski. Robilam go zamiast tortu dla mojego faceta. Dorzucilam pomiedzy warstwy jeszcze borowki i przyozdobilam bita smetana i malinami. Niebo w gebie.
OdpowiedzUsuńNie pogardziłabym kawałeczkiem!
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda przepysznie : )
OdpowiedzUsuń