sobota, 5 października 2013

rolada żyrafa z bitą śmietaną i bananami

...wbrew pozorom szybko się robi tę roladę i fajne wygląda. Odwracanie ciasta jest trochę zakręcone ale mam nadzieję że w miarę czytelnie opisałam.

Do bitej śmietany nie jest konieczny śmietan fix, ja jednak chciałam mieć pewność że nic się nie rozleci i dodałam.
Jeśli ktoś chce może też do śmietany dodać cukier, ja nie lubię i nie dodaję a wszystko jest wystarczająco słodkie.

W komentarzach pojawia się co rusz pytanie o proszek do pieczenia; odpowiadam NIE MA PROSZKU DO PIECZENIA, jeśli ktoś koniecznie musi dodawać to można , ale nie jest on potrzebny...





5 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szkl mąki
80ml wody
45ml oleju
4 łyżki kakao
500 ml śmietany 30%
2 śmietan fixy
2 banany



Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy mąkę, wodę, olej; miksujemy do połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i mieszamy łyżką.

Papier do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy nim blachę tą od piekarnika moja ma 32x36cm. 6 łyżek ciasta przekładamy do woreczka; zawiązujemy, ucinamy róg i nakładamy kontury (można wcześniej po drugiej stronie papieru sobie je narysować ja tego nie robiłam bo mi się nie chciało). Wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180st. Wyjmujemy chwilkę czekamy aż wystygnie.

W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao; mieszamy. Wylewamy ciasto czekoladowe na blachę ze wzorem.
Delikatnie rozprowadzamy ciasto aby nie zepsuć wzoru. Pieczemy w 180st 12-15 min.

I teraz najlepiej sobie przygotować druga blachę; położyć na stole przykryć czystym papierem. Upieczone ciasto chwytamy za papier i szybkim ruchem kładziemy na stole i uprzednio przygotowanej blasze z papierem. Delikatnie zdejmujemy papier i znów przykrywamy czystym; nakrywamy blachą; odwracamy tak aby wzór był pod spodem. Rolujemy, i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę z śmietan fixem ubijamy na sztywno.
Ciasto rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Układamy wzdłuż banany i delikatnie ale dość ciasno zwijamy. Roladę owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do  lodówki na ok 2 godziny.





20 komentarzy:

  1. Na pewno jest pyszna upiekę na 100% .Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wygląda ta rolada! Ja się nawet nie zabieram za rolady, bo mam byle jaki piekarnik, ale... zjadłabym:))) Uściski przesyłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. a proszek do pieczenia gdzie

    OdpowiedzUsuń
  4. A co zrobic jesli rolady nie da sie zwinac bo peka:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Judys...może za długo była pieczona i jest za sucha, jeśli nie jest jeszcze nałożony krem to proponuję delikatnie zawinąć w zwilżoną wodą ściereczkę kuchenną, ja kiedyś swoja pierwszą tak uratowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam wczoraj ciasto jedno z moich ulubionych od dziś, pyszne i na pewno wykorzystam jeszcze nie raz ten przepis Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doris...ciesze się że smakowała ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. O rzesz w morde.. Ale pięknie wygląda.. Muszę koniecznie wypróbować przepis.. Póki co zapraszam do mnie.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. zobilam w smaku zwyczajny ale pomysl niesamowity wszystkim sie podobal i byl zjedzony w paru chwilkach dzieki

    OdpowiedzUsuń
  10. Rolada jest fantastyczna ! Musi być pyszna ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczna rolada! Mam wrażenie, że gdyby nie bita śmietana to mogłaby zniknąć w mig ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbowałam przepis i polecam.U mnie w domu znkinął w ciągu paru sekund

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobione wg przepisu, wyszło idealnie jak na foto 😃 Zachwyca ciekawym wyglądem, jednak w smaku bez szału....Ale zjedzona do ostatniego kawałka. Dzięki za super pomysł-żyrafa fajnie prezentowała się wśród typowych ciast 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak obiecałam tak zrobiłam.. Jutro dodam moje wykonanie na stronie..

    OdpowiedzUsuń
  15. piekłam wczoraj, jeśli chodzi o mnie to za dużo kakao, a do bitej śmietaty dodałam sporo cukru pudru bo była niejadalna i muląca, pomysł fajny ale ten smak sztucznej bitej śmietany pozostal może lepiej byłoby użyć śnieżki i śmietan fixa zamiast, zwykłej śmietany 30??

    OdpowiedzUsuń
  16. Jola...to już jak kto lubi ;) ja np nie cierpię "ubitej kremówki" z cukrem. A krem w środek można równie dobrze dodać jakiś inny

    OdpowiedzUsuń
  17. Super wygląda te ciasto. czytam co piszecie na temat kremu w środku ja polecam zamiast tego kremu kupić krem z ciasta kopca kreta idealnie będzie komponował się z bananami podobnie jak właśnie w kopcu kreta tylko inne ciasto a w dodatku będą w nim płatki czekolady to jest dopiero efekt. Pyszota polecam

    OdpowiedzUsuń
  18. a mi ciasto pękło :-(

    OdpowiedzUsuń
  19. Rolada jest wyśmienita :) zniknęła w ciągu kilku chwil, a przepis na stałe trafił do mojego zbioru.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wyglada wspaniale ,musze wyprobowac,dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń