...wbrew pozorom szybko się robi tę roladę i fajne wygląda. Odwracanie ciasta jest trochę zakręcone ale mam nadzieję że w miarę czytelnie opisałam.
Do bitej śmietany nie jest konieczny śmietan fix, ja jednak chciałam mieć pewność że nic się nie rozleci i dodałam.
Jeśli ktoś chce może też do śmietany dodać cukier, ja nie lubię i nie dodaję a wszystko jest wystarczająco słodkie.
W komentarzach pojawia się co rusz pytanie o proszek do pieczenia; odpowiadam NIE MA PROSZKU DO PIECZENIA, jeśli ktoś koniecznie musi dodawać to można , ale nie jest on potrzebny...
5 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szkl mąki
80ml wody
45ml oleju
4 łyżki kakao
500 ml śmietany 30%
2 śmietan fixy
2 banany
Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy mąkę, wodę, olej; miksujemy do połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i mieszamy łyżką.
Papier do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy nim blachę tą od piekarnika moja ma 32x36cm. 6 łyżek ciasta przekładamy do woreczka; zawiązujemy, ucinamy róg i nakładamy kontury (można wcześniej po drugiej stronie papieru sobie je narysować ja tego nie robiłam bo mi się nie chciało). Wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180st. Wyjmujemy chwilkę czekamy aż wystygnie.
W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao; mieszamy. Wylewamy ciasto czekoladowe na blachę ze wzorem.
Delikatnie rozprowadzamy ciasto aby nie zepsuć wzoru. Pieczemy w 180st 12-15 min.
I teraz najlepiej sobie przygotować druga blachę; położyć na stole przykryć czystym papierem. Upieczone ciasto chwytamy za papier i szybkim ruchem kładziemy na stole i uprzednio przygotowanej blasze z papierem. Delikatnie zdejmujemy papier i znów przykrywamy czystym; nakrywamy blachą; odwracamy tak aby wzór był pod spodem. Rolujemy, i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę z śmietan fixem ubijamy na sztywno.
Ciasto rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Układamy wzdłuż banany i delikatnie ale dość ciasno zwijamy. Roladę owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Na pewno jest pyszna upiekę na 100% .Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda ta rolada! Ja się nawet nie zabieram za rolady, bo mam byle jaki piekarnik, ale... zjadłabym:))) Uściski przesyłam:-)
OdpowiedzUsuńa proszek do pieczenia gdzie
OdpowiedzUsuńA co zrobic jesli rolady nie da sie zwinac bo peka:(
OdpowiedzUsuńJudys...może za długo była pieczona i jest za sucha, jeśli nie jest jeszcze nałożony krem to proponuję delikatnie zawinąć w zwilżoną wodą ściereczkę kuchenną, ja kiedyś swoja pierwszą tak uratowałam
OdpowiedzUsuńrobiłam wczoraj ciasto jedno z moich ulubionych od dziś, pyszne i na pewno wykorzystam jeszcze nie raz ten przepis Dziękuje:)
OdpowiedzUsuńDoris...ciesze się że smakowała ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO rzesz w morde.. Ale pięknie wygląda.. Muszę koniecznie wypróbować przepis.. Póki co zapraszam do mnie.. ;)
OdpowiedzUsuńzobilam w smaku zwyczajny ale pomysl niesamowity wszystkim sie podobal i byl zjedzony w paru chwilkach dzieki
OdpowiedzUsuńRolada jest fantastyczna ! Musi być pyszna ! :)
OdpowiedzUsuńŚliczna rolada! Mam wrażenie, że gdyby nie bita śmietana to mogłaby zniknąć w mig ;)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis i polecam.U mnie w domu znkinął w ciągu paru sekund
OdpowiedzUsuńZrobione wg przepisu, wyszło idealnie jak na foto 😃 Zachwyca ciekawym wyglądem, jednak w smaku bez szału....Ale zjedzona do ostatniego kawałka. Dzięki za super pomysł-żyrafa fajnie prezentowała się wśród typowych ciast 😊
OdpowiedzUsuńJak obiecałam tak zrobiłam.. Jutro dodam moje wykonanie na stronie..
OdpowiedzUsuńpiekłam wczoraj, jeśli chodzi o mnie to za dużo kakao, a do bitej śmietaty dodałam sporo cukru pudru bo była niejadalna i muląca, pomysł fajny ale ten smak sztucznej bitej śmietany pozostal może lepiej byłoby użyć śnieżki i śmietan fixa zamiast, zwykłej śmietany 30??
OdpowiedzUsuńJola...to już jak kto lubi ;) ja np nie cierpię "ubitej kremówki" z cukrem. A krem w środek można równie dobrze dodać jakiś inny
OdpowiedzUsuńSuper wygląda te ciasto. czytam co piszecie na temat kremu w środku ja polecam zamiast tego kremu kupić krem z ciasta kopca kreta idealnie będzie komponował się z bananami podobnie jak właśnie w kopcu kreta tylko inne ciasto a w dodatku będą w nim płatki czekolady to jest dopiero efekt. Pyszota polecam
OdpowiedzUsuńa mi ciasto pękło :-(
OdpowiedzUsuńRolada jest wyśmienita :) zniknęła w ciągu kilku chwil, a przepis na stałe trafił do mojego zbioru.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
wyglada wspaniale ,musze wyprobowac,dziekuje :)
OdpowiedzUsuń