...a nawet super szybka i smaczna. Przepis nie dawno znalazłam na blogu "Kuchnia krokusia" i robiłam już ją kilka razy z różnymi rodzajami wędlin, mnie najbardziej smakuje z szynką konserwową lub z kiełbasą szynkową...
kapusta pekińska
30 dkg wędliny
30 dkg sera żółtego
ok 15 cebulek konserwowych
Sos:
4-5 łyżek majonezu
2 łyżki ketchupu
1-2 ząbki czosnku
Kapustę pekińską szatkujemy, dodajemy do niej pokrojony w kostkę ser żółty i szynkę. Cebulki odsączamy z zalewy, przekrawamy na pół dodajemy do pozostałych składników.
Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy ketchup i majonez, mieszamy. Gotowym sosem polewamy przygotowane składniki na sałatkę; mieszamy, i przyprawiamy do smaku pieprzem.
Potrafisz narobic apetytu - pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarze ;)
OdpowiedzUsuńSzukam niebanalnych smacznych sałatek i właśnie tutaj trafiłam. Bardzo lubię kapustę pekińską. Często ją przyrządzam, ale tej wersji jeszcze nie próbowałam. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, prosta i na pewno smaczna
OdpowiedzUsuńSzybka sałatka w sam raz dla zapracowanych i zabieganych rodziców. W połączeniu z wędliną bardzo pożywna i syta.
OdpowiedzUsuńznakomita:)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńTe cebulki konserwowe, sa ciekawą opcja :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję Twojej propozycji, pekińska jest świetna do różnych sałatek, też lubię po nią sięgać.
OdpowiedzUsuńZapraszam Cie w wolnej chwili do mnie na Sałatkę z Selerem z zalewy w roli głównej, zupełnie nie smakuje jak seler, jest pyszna.
Pozdrawiam
właściwie można dodać jeszcze groszek i kukurydzę. będzie bardziej kolorowo
OdpowiedzUsuńMyslisz, ze jakas inna kapusta by sie nadala? Jakas miekka i delikatna... Moze Savoy?
OdpowiedzUsuńSałatka rzeczywiście smaczna, ja robię podobną tylko dodatkowo dodaję groszek konserwowy... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja też robię taki sos ale dodaję 1 łyżeczkę musztardy i pieprz (połowę majonezu można zastąpić jogurtem naturalnym)
OdpowiedzUsuńSmakowity kasek;)
OdpowiedzUsuńPodaje przepis na podobna salatke.Bierzemy kapuste pekinska.pomidor pokrojony w kostke,sw.ogorek w kosteke, polewamy to olejem z pestek winogron posypujemy sola ,bialym pieprzem odrobina soku z cytryny lub octu,do smaku cukru i pokrojony koperek/na zime mroze w pojemnikach.Polecam i zycze SMACZNEGO
OdpowiedzUsuńSałatka z kapusty pekińskiej;1/2 kapusty pekinki,1 duża marchewka,-poszatkować,dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.Sos;3 łyżki śmietany,3 łyżki majonezu,doprawić solą,pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny,dobrze wymieszać polać wszystkie składniki i dobrze lekko wymieszać.Smacznego....
OdpowiedzUsuńCzęsto to robię. Ale dodaje więcej mięsa.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, uwielbiam tego rodzaju sałatki :)
OdpowiedzUsuńPyszna i prosta - tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńdość dobrze pitrasisz, ale zdjęcia kosmiczne masz, przynajmniej z tych, które widziałem tu na wp.pl
OdpowiedzUsuń