...ma fajny kolor, szybko się ją robi i jest bardzo wilgotna, a takie ciasta lubię. Trochę dla mnie za słodka wiec za drugim razem zmniejszyłam ilość cukru ale i tak była słodka. Przepis podaję z moimi zmianami...
250 g obranej surowej marchwi
1,5 szkl mąki
3/4 szkl cukru
4 jaja
200 ml oleju roślinnego
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Marchew obieramy; tniemy na plasterki i rozdrabniamy marchew w blenderze najdrobniej jak się da. Marchew nie miała konsystencji gładkiego puree. Wiec po przełożeniu do miski potraktowałam ją jeszcze blenderem ręcznym. Następnie dodajemy jaja, cukier, olej i jeszcze raz całość potraktowałam ręcznym blenderem. Na koniec dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia mieszamy całość na gładką masę mikserem.
Formę babki dokładnie smarujemy masłem, obsypujemy manną i wylewamy ciasto. Pieczemy 45-50 minut w 180st do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika; studzimy. Polewamy lukrem bądź polewą czekoladową.
źródło: "Kuchenne fascynacje"
Wygląda znakomicie z pewnością smakuje równie dobrze! :)
OdpowiedzUsuńa jak duza forma do babki
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńIka...forma na babke o pojemności 2l
OdpowiedzUsuńIdealna! Wspaniale Ci wyszła :). Mam nadzieję, że mi się też uda -zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńA jajka dodajemy całe, czy oddzielamy i ubijamy białko?
OdpowiedzUsuńEva...jajka dodajemy całe
OdpowiedzUsuńpiekna jutro robie
OdpowiedzUsuńa cukier to zwykly czy puder bo wtedy ilościowo inaczej wyjdzie.
OdpowiedzUsuńFajnie wyglada ;) 250 g, ile to mniej wiecej sztuk marchewek?
OdpowiedzUsuńJagna...cukier zwykły
OdpowiedzUsuńRen...ja specjalnie w sklepie kupiłam na wage i to mniej wiecej wyszły dwie takie duze ok 17-20cm marchewki
Super babeczka jutro robie dzieki za przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwykorzystam Twój przepis - pozdrawiam !! :)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka się zapowiadała,ale dla czego wyszedł zakalec. Proszę o podpowiedzi.
OdpowiedzUsuńrobi
kolor przepiękny naprawdę boski :)
OdpowiedzUsuńCudna taka babka :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, przepis zapisuję ...
OdpowiedzUsuńAle to wygląda smakowicie. Uwielbiam babkę właśnie z lukrem. Jeśli na to czas pozwoli spróbuję taką zrobić na święta.
OdpowiedzUsuńTakie "Babeczki" Brazylijskie to ja lubię ! ;))
OdpowiedzUsuńWyszedł mi pyszny zakalec! Dlaczego ????
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcia może za niska temperatura pieczenia?
OdpowiedzUsuń