...nie znam chyba osoby która gofrów nie lubi. Dziś proponuję gofry kakaowe najlepsze są z bitą śmietana bądź cukrem pudrem, bo takie zwykłe mnie najbardziej smakują z dżemem. Z podanych składników wychodzi 10-12 gofrów
1 szklanka mąki,
1 szklanka mleka,
1-2 czubate łyżki kakao,
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 cm roztopionego masła
2 jajka,
szczypta soli,
rozgrzewamy porządnie gofrownicę, najlepiej z 15 minut przed pieczeniem. Wszystkie składniki ubijamy mikserem na gładką masę. Gofrownicę lekko spryskujemy olejem , wlewamy porcję ciasta i pieczemy około 5 minut. I ważne gofry studzimy na kratce ja gdzieś wyczytałam i po 2 minutach pieczenia otwieram na chwilkę gofrownice żeby trochę pary uleciało ;) są rożne opinie na ten temat ale ja tak robię
Ale one kuszą niesamowicie!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Podoba mi się pomysł, żeby do ciasta dodać kakao :D. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPiękna fotka :-)
OdpowiedzUsuń"Gofry kakowe" A już myślałam że to tylko ja mam zawsze taki problem i zamiast kakaowe, piszę kakowe:-) pozdrawiam serdecznie PS. gofry wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńJustyna...dziekuję :) za uwagę i już poprawiam
OdpowiedzUsuńRóżne gofry robiłam,ale kakaowych jeszcze nie.
OdpowiedzUsuńGofry to moja miłość! Ja chcę takie kakaowe! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają ! a mnie popsuła się gofrownica...
OdpowiedzUsuńGofry wyglądają pysznie i wypróbuję patent z otwieraniem gofrownicy.
OdpowiedzUsuńNie przepadałam nigdy za goframi, ale teraz chyba zmienię zdanie! Wygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują :) Nigdy nie jadłam takich kakaowych, przygotuję sobie za jakiś czas :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Wam za miłe slowa ;))
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie, pycha :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gofry, a dawno nie jadłam ;) pycha!
OdpowiedzUsuńNaprawdę prze pyszne
OdpowiedzUsuńCudowne te gofry! Szkoda, że nie mam gofrownicy :(
OdpowiedzUsuńHej. Ile gofrów wychodzi z takiej porcji?
OdpowiedzUsuńNess...tak jak napisalam ok 10-12. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSorry, jak się wzięłam do przepisywania to wtedy zauważyłam :p
OdpowiedzUsuńja nie otwierałam gofrownicy a gofry z tego przepisu i tak wyszły bardzo fajne. Robiłam z bitą śmietaną i dałam olej zamiast masła :)