czwartek, 4 września 2014

serowe ciasteczka z cukrem

...nie dość ,że proste do zrobienia, przepis  prosty do zapamiętania, po prostu wszystkich składników ma być tyle samo, to do tego ciasteczka są przepyszne zarówno gorące prosto z pieca jak i kiedy wystygną, znikają błyskawicznie ja sobie kilka schowałam ;) dlatego tez wiem że i zimne smakują bardzo dobrze.

Z podanych składników wychodzą dwie blachy. Ja lubię wszelakie wypieki, placuszki czy naleśniki "blade" ledwo co upieczone, ale piekąc te ciasteczka zagapiłam się i druga turę za długo przetrzymałam ze były bardziej spieczone i akurat w wypadku tych ciastek wyszło to na plus





200 g mąki mąki pszennej (szklanka i 3 łyżki)
200 g sera twarogowego
200 g zimnego masła

Dodatkowo: cukier do maczania ciasteczek



Blachę od piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać na stół, dodać masło, ser zagnieść ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Stół oprószyć mąką. Odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość ok. 2-3 mm. Ciasto ciąć za pomocą radełka najpierw na paski, a następnie na romby. Każde ciasteczko położyć lepiącą stroną na cukrze, by się do nich przylepił. Następnie ciasteczka cukrem do góry układać na blasze.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok 12-15 minut aż się zezłocą lub lekko zbrązowieją. 






źródło: "Różowa patera"

21 komentarzy:

  1. Banalne. Do wykorzystania

    OdpowiedzUsuń
  2. podobają mi się!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja lubie przypieczone więc z ochotą sięgam po garstkę tych z drugiej tury :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo, zawsze szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Natalia - Poezja Smaku5 września 2014 03:33

    Ale pyszotka i jakie proste! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kraina Miodem Płynąca5 września 2014 11:00

    Wow, jaki prosty przepis! A ciasteczka na pewno są rewelacyjne w smaku! :) Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a sermusi być zmielony czy nie??

    OdpowiedzUsuń
  8. Sandra...nie mieliny sera
    Karolina...dokładnie i polecam ;)
    Karmelitka...dziekuję ;)
    Renatko...to tak jak i ja w tym wypadku
    Ola...dziękuję
    Natalia...dokładnie ;)
    Kraina miodem płynąca...oj są rewelacyjne, jak zrobisz daj znać ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. kulinarny-swiat5 września 2014 23:44

    Proste i wspaniałe. Jutro u mnie zagoszczą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny i prosty przepis - będzie trzeba zrobić te małe pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Proste i smaczne domowe lakocie ;-).

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie proste przepisy są najlepsze i zwykle się sprawdzają na 5 :) Piekę takie, jednak swoje nadziewam marmoladą, polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę zrobić koniecznie, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. czarodziejka smaków10 września 2014 23:21

    Lubię takie przepisy. A ciasteczka na pewno w swej prostocie urzekają niesamowicie smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie fajne i proste! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też sobie zapiszę ,zachęcona przede wszystkim wyglądem i prostotą składników

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie się prezentują ...

    OdpowiedzUsuń
  18. Za dziecka robiłam takie ciasteczka, zupełnie o nich zapomniałam, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie przepisy - proste i efektowne. Nie omieszkam wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Są super. Robiłam wielokrotnie i są "jeszczetrochowe".

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasteczka z serem zawsze są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń