...czerwoną kapustę zawsze robiłam z rodzynkami z mojego ulubionego przepisu babci na "Modrą kapustę". Tym razem skorzystałam z tego przepisu i też jest ok więc polecam...
0,5 główki średniej czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 duże jabłko
1 łyżka cukru
1,5 łyżki smalcu
1 łyżka octu
2 łyżki mąki
sól i pieprz
Kapustę drobno poszatkować, zalać wodą tak aby pół kapusty było pod wodą, gotować ok 10-15 min. Do kapusty dodać: starte jabłko, cukier i sól, gotować aż będzie miękka. Dodać ocet i pieprz. Cebulę (pokrojoną w drobną kosteczkę) zeszklić na smalcu, zasypać mąką; zrobić zasmażkę. Do kapusty dodać zasmażkę; mieszać aby nie przywarło, a zasmażka połączyła się z całą kapustą.
Do mojego schabiku by była idealna!
OdpowiedzUsuńPycha.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czerwoną kapustę, aczkolwiek takiej zasmażanej nigdy nie robiłam. Zastąpiłabym tylko ocet sokiem z cytryny, lepszy aromat i świeżość smaku.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna. U nas bardzo rzadko jada się modrą kapustę, ale może czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńJak pięknie ją pokazałaś <3
OdpowiedzUsuńSwietny, niestety obecnie juz troche zapomniany, dodatek do obiadow :-).
OdpowiedzUsuńCzerwona kapusta kiedyś królowała jako dodatek do obiadów, była prawie codziennością i była modna. Ostatnimi czasy zapomniano o tej jakże zdrowej surówce ale widzę że ostatnio wraca chyba znów do łask.
OdpowiedzUsuńZ CHĘCIĄ BYM TAKĄ ZJADŁA .PIĘKNY KOLOR
OdpowiedzUsuńIzo zdrowych ,spokojnych Świąt Bożego Narodzenia
OdpowiedzUsuńZdrowych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia, pełnych ciepła rodzinnego i samych smacznych potraw na stole, wszystkiego dobrego również na Nowy Rok :-)
OdpowiedzUsuńAj, i ja jakaś taka nie piernikowa w ogóle jestem :) Ale Twój piernik wygląda bardzo zachęcająco :) Jeszcze raz Izuniu wszystkiego co najlepsze w te Święta, zdrowia, radości, ciepła rodzinnego :)
OdpowiedzUsuńLubię taką kapustę :)
OdpowiedzUsuń