1/2 kg śledzi matiasów
4 ogórki konserwowe
1 duża cebula
kawałek białej części pora
5 łyżek ketchupu
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
papryka ostra i słodka
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
2 ząbki czosnku
Śledzie dobrze wymoczyć i wypłukać. Następnie pokroić je w grubszą kostkę. Ogórki i cebule pokroić w drobną kostkę, a por w krążki, wszystko razem wymieszać.Teraz przygotować sos, mieszając cukier, papryki, pieprz oraz na przemian dodając ketchup, musztardę i olej. Pamiętać o mieszaniu, żeby sos się nie rozwarstwił. Na końcu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do śledzi wlać sos, wymieszać i odstawić do lodówki najlepiej na dzień lub dwa.
Spróbuję, bo mam ochote własnie na śledzika. Pyszn ie wygląda.
OdpowiedzUsuńWspaniala, odzywcza salatka!
OdpowiedzUsuńMOJE SMAKI - TEŻ SOBIE ZAPISZĘ
OdpowiedzUsuńuwielbiam śledzie porywam więc przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, coś nowego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJestem śledzioholikiem, a w pomidorach uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, słyszałam o niej, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować :)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ...
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ze Tobie również posmakowała :-)
OdpowiedzUsuń