...dawno nie było nowego wpisu bo się zastanawiałam nad przeniesieniem bloga, i tak sobie kombinowałam. Na razie jednak zostaję tu gdzie jestem, ale wróćmy do sernika. Sernik fajnie wygląda i jest smaczny ja jednak do masy serowej dałam więcej cukru i zrobiłam z sernika wiaderkowego. Biszkopt jak to biszkopt jest delikatny i radzę upiec go wieczorem dnia poprzedniego, ja tego nie zrobiłam i bardzo ciężko było mi go ładnie przekroić...
biszkopt:
6 jajek,
6 łyżek cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
otarta skórka z 1 cytryny,
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu,
4 jajka
laska wanilii,
3/4 szklanki cukru,
200ml śmietany 30%,
1 budyń śmietankowy
polewa czekoladowa:
150 g masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
4 łyżki kakao,
2-3 łyżki wody
biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy sok, skórkę z cytryny, przesianą mąkę oraz proszek. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy 30x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w temp. 170st około 30-35 min.
polewa: rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy cukier i wodę; mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao; dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę ubijamy. Resztę składników mieszamy ze sobą na koniec dodajemy ubitą śmietanę.
Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Do formy wkładamy jedne biszkopt, polewamy połową polewy, na to wykładamy połowę masy serowej. Następnie kładziemy drugi biszkopt, resztę polewy i resztę masy serowej. Pieczemy w temp. 165st przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
źródło: "Niebieska Pistacja"
Bardzo fajny przepis na pyszny sernik :) Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńPrawdziwa, kulinarna ciekawostka!
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda rewelacyjnie, z chęcią bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńwww.ciastko-joli.blogspot.com
Super Ci wyszedł :), smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy sernik, po raz pierwszy z takim się spotykam :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, jak dla mnie bomba :-)
OdpowiedzUsuńjest pyszny robiłam kiedyś podobne ciasto, teraz przełożę jedną warstwę dżemem))
OdpowiedzUsuńPYCHA, podwoiłam ilość budyniu i dodałam 1 płaską łyżkę. Dobrze się kroił nawet zaraz po upieczeniu polecam spróbować ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńSerniczek jest zachwycający :)
OdpowiedzUsuńSernik bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńkusisz, oj kusisz... Ciekawy pomysł na sernik, coś innego i na pewno przepysznego :)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek .
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik, zresztą uwielbiam je wszystkie, Twój porywam na jutro do kawy ;), pozdrawiam cieplutko :*
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Ser z czekoladą to fajne połączenie!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie ,idealne na jakąś uroczystośc
OdpowiedzUsuńRobiłam już ten sernik jest pyszny, choć pracochłonny, ale efekt za to jaki :-)
OdpowiedzUsuń