...i kolejny urodzinowy tort tym razem mój. Przepis na krem z "Wielkiego Żarcia" Polecam ten prosty, szybki i smaczny krem do tortu. Nasączenie zawsze robię do smaku czasem więcej czasem mniej alkoholu, aczkolwiek lubię mocno nasączone ciasta i w sumie nasączenia jako całości miałam prawie 2 szklanki...
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem:
3 szkl mleka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 duży budyń śmietankowy
250 g masła
nasączenie w sumie ma być około półtorej szklanki a proporcje dostosowujemy do smaku:
sok z cytryny
wódka
cukier
woda
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 - 170ºC około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60cm upuszczamy je na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone...
1 szklankę mleka odlewamy rozrabiamy w niej budyń z mąką. Resztę mleka należy zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i szybko mieszać, aż zgęstnieje.
Kiedy budyń jest już letni to dodajemy po trochu masło i długo miksujemy aż krem będzie dokładnie wymieszany i lekki. Do kremu można do smaku dodać np sok z cytryny to już jak kto lubi.
Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączamy, przekładamy kremem i dekorujemy
Kolorowy! Dzieci beda wniebowziete ;-)!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny. W tortach najważniejsze jest to aby nie był za słodki, wtedy jest pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńTort zimowy ,cudowny.
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najlepszego z okazji urodzin!!! Bo jak się domyślam z opisu, to z tej okazji został upieczony :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego! Przesyłam całusy :* uroczy jest Twój torcik :)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz wszystkiego najlepszego Izuniu.
OdpowiedzUsuńWiesz, że ja zupełnie inaczej robię krem? Ucieram masło i do niego dodaję po łyżce budyniu. Muszę spróbować Twojej wersji, bo wydaje mi się łatwiejsza i szybsza.
Tort radosny jak jak osoba ,dla której i przez którą został upieczony! Spełnienia wszystkich marzeń!
OdpowiedzUsuńTakiego tortu jeszcze nie robiłam, a wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńŚliczny :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia :)
Wszystkiego najjjjjjjj, tort wspaniały i ciekawy wykonaniu z tą masą budyniową, ściskam i do usłyszenia :*
OdpowiedzUsuńIZO WSZYSTKIEGO DOBREGO ,NAJLEPSZEGO ,NAJSŁODSZEGO .NAJPIĘKNIEJSZEGO !!!
OdpowiedzUsuńTorcik wiadomo ,bo w Twoim wykonaniu to nawet jajko wygląda bajecznie
Jaki uroczy :)
OdpowiedzUsuńProsty a tak urzekający :) Ja sama robię krem budyniowy wg podobnego przepisu i z czystym sercem mogę polecić, spróbuj wersji kawowej - jest obłędna :)
OdpowiedzUsuńwszystkiego najlepszego! torcik wygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuńJaki on piękny jest! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Wam za życzenia :))
OdpowiedzUsuń